У новому сезоні чемпіонат України з хокею значно омолодиться

09.06.2017
У новому сезоні чемпіонат України з хокею значно омолодиться

У наступному сезоні вітчизняним клубам — учасникам ЧУ доведеться обійтися без досвідчених хокеїстів-професіоналів. (Фото з сайта uhl.com.ua.)

Уже не перший рік улітку представники вітчизняних хокейних клубів підписують декларацію, в якій окреслюють форму й формат національної першості на майбутній сезон.
 
В умовах, коли український хокей переживає відчутні проблеми, анонс наступної першості щоразу підносить якісь несподіванки.
 
Не обійшлося без них і цього разу. Хоча інакше й бути не могло, адже одразу чотири з шести клубів-учасників попереднього чемпіонату країни — київський «Дженералз», харківський «Витязь», білоцерківський «Білий барс» та «Кривбас» із Кривого Рогу — оголосили про свою відмову від участі в майбутній національній першості.
 
Виходило так, що лише торік створена Українська хокейна ліга потребувала демонтажу.
 
Однак проект, куратором якого є президент п’ятиразового чемпіона країни — «Донбасу» — Борис Колесников, вирішили зберегти.
 
Для цього, щоправда, довелося вдатися до його суттєвого омолодження.
 
Як відзначив пан Колесников, так потрібно для збереження вітчизняного хокею.
 
Тож, аби країна взагалі не залишилася без національної першості, вісім клубів підтвердили намір виставити на наступний чемпіонат України свої молодіжні колективи.
 
П’ять iз них — «Донбас», «Кременчук», «Кривбас», «Білий барс», «Дженералз» — учасники минулої першості.
 
Іще три колективи — «Динамо» (Харків), «Галицькі леви» (Новояворівськ) та «Дніпро» — належать клубам, що відроджуються.
 
Головною ж умовою наступного чемпіонату країни є дата народження хокеїстів, яка не повинна перевищувати рубіж 1993 року. При цьому основна когорта гравців не повинна бути старшою 1997 року, й лише п’ятеро хокеїстів можуть мати трохи вищий віковий ценз.
 
Водночас ударний кулак одного з можливих дебютантів ЧУ — «Галицьких левів» — складатимуть юнаки 2001-2002 років  народження.
 
За словами представника цього клубу Маркіяна Лубківського, аби заявити на турнір доросліших хлопців, команді необхідні спонсори та більша увага місцевої спільноти.
 
Утім, кидаючи виклик набагато грізнішим опонентам, у таборі «левів» наголошують, що їхня молодь — переможці Карпатської хокейної ліги, в якій грають команди зі Словаччини, Польщі, Румунії та Угорщини.
 
«Хочеться подякувати клу­бам та керівництву УХЛ за те, що знайшли прийнятні для всіх формули, котрі допоможуть вітчизняному хокею жити. І хоча цей варіант компромісів має свої недоліки — загалом, це перемога, адже команд у Лізі стало більше й ми зможемо виховувати власну молодь», — відзначив віце-президент федерації хокею України Георгій Зубко.
 
Серед інших обнадійливих фактів молодий функціонер ФХУ назвав можливе відро­дження київського «Сокола».
 
Саме з цим проханням зверталися столичні вболівальники до можновладців під час нещодавнього хокейного чемпіонату світу в дивізіоні ІА в Києві.
 
Й, схоже, їх таки почули.
 
«Ми багато над цим зараз працюємо, ведемо перемовини й мріємо, щоб у столиці знову злетів «Сокіл». Поки ж ми намагаємося розв’язати існуючі проблеми, котрі, в першу чергу, стосуються фінансової сторони», — наголосив Зубко.