У Каховці встановили пам’ятник легендарному отаману Івану Сірку

08.06.2017
У Каховці встановили пам’ятник легендарному отаману Івану Сірку

Каховський «оберiг».

Місце для історичного монумента на Херсонщині, з історичної точки зору, вибрали абсолютно правильно, адже Іван Сірко неодноразово завойовував турецьку фортецю Іслам-Кермен, руїни якої лежать на дні Каховського водосховища.
 
Ім’я легендарного українського військового діяча носить і Каховський козацький полк.
 
Усіх учасників проекту створення та встановлення пам’ятника було нагоро­­д­­жено орденами Сірка I ступеня.
 
Фінансування монумента славетній  постаті взяли на себе представники каховської міської громади та члени козацьких організацій Херсонщини.
 
У цілому історичний об’єкт «потягнув» на 75 тисяч гривень.
 
— Відкриття  приурочили до свята козацької Тризни, — розповів один з авторів проекту, отаман Каховського козацького полку Микола Семенов. — Відтепер пам’ятник Івану Сірку стоятиме поруч із пам’ятним знаком гетьману Богдану Ружинському та скульптурою «Козак Мамай».
 
За віковою традицією, під час Козацької Тризни на воду спустили вінок на хрестовині, як символiчну пам’ять про тих, хто у різний час віддав життя за українську незалежність.
 
Всі учасники урочистої церемонії вшанували хвилиною мовчання пам’ять запорозьких козаків, а також мешканців міста Каховка, які загинули під час Другої світової війни та під час сучасних бойових дій у зоні АТО на Донбасі.
 
Освятити історичний монумент Івану Сірку прибув сам протоієрей Каховського собору Покрови Святої Богородиці отець Микола.
 
А вже 5 липня з набережної міста Дніпро стартує гонка на яхтах «Козацька регата пам’яті Івана Сірка», в якій візьмуть участь понад 30 крейсерських вітрильних яхт із Черкас, Запоріжжя, Одеси, Херсона та багатьох інших міст України.
 
— Козацька регата відроджується завдяки ентузіазму патріотів України, — відзначає голова Української асоціації класичних яхт Ігор Яцина.
 
— Із Дніпра шлях регати пам’яті Івана Сірка про­йде через міста Запоріжжя, Енергодар, Нікополь, село Капулівка (там розташований один із монументів Івану Сірку), далі нас зустрінуть Нова Каховка, Херсон та місто Очаків, а фінішує регата наприкінці липня в Одесі. У кожному з куточків України, де зупинятимуться учасники регати, пройдуть спортивні, історико-культурні, екологічні та святкові заходи.
 
Відзначимо, що в Україні найбільш відомі пам’ятники Івану Сірку розташовані в містах Харків, Нікополь, а також у селі Торговиця (Кіровоградська область).
 
Для мешканців України отаман Іван Сірко — це символ непереможності та вірності своїй Батьківщині, який став справжньою легендою ще за життя.