На відкритому чемпіонаті Франції одразу дві українські тенісистки пробилися до чвертьфіналу

07.06.2017
На відкритому чемпіонаті Франції одразу дві українські тенісистки пробилися до чвертьфіналу

Удруге в кар’єрі Еліна Світоліна зіграє у чвертьфіналі «Ролан Гарроса». (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Другий змагальний тиждень на турнірах «Великого шолома» — гаряча пора, щоправда, бачити українських тенісистів у тих напружених баталіях доводилося неймовірно рідко.
 
При цьому далі чвертьфіналів «одинаків» нікому з наших майстрів великої ракетки проходити не вдавалося.
 
У 2009 році Катерина Бондаренко пробилася до вісімки кращих «Ю-Ес оупен».
 
У 2011-му до «топ-8» протиснувся Олександр Долгополов.
 
І ось — вдруге в своїй кар’єрі — до 1/4 фіналу «Гранд слему», зокрема Відкритого чемпіонату Франції, пройшла Еліна Світоліна.
 
У кар’єрі 22-річної одеситки, що вже не перший рік утримує звання першої ракетки України, нині спостерігається відчутний прогрес.
 
І якщо два роки тому її перебування в чвертьфіналі «Ролан Гарроса» можна було назвати максимальним досягненням, то сьогодні на українську тенісну приму дивляться зовсім по-іншому.
 
Після перемоги на представницькому турнірі в Римі, що традиційно передує ґрунтовому «шлему», Світоліну зарахували до числа головних фаворитів паризької першості.
 
Маючи високий п’ятий номер посіву, на шляху до другого в житті «великого» чвертьфіналу Еліні вдалося уникнути зустрічей з рейтинговими опонентками.
 
Тож першим серйозним випробуванням для нашої співвітчизниці буде чвертьфінальне протистояння з румункою Сімоною Халеп.
 
У якійсь мірі цей двобій можна охрестити достроковим фіналом «РГ»-2017, адже саме ці дві суперниці змагалися в головному поєдинку нещодавніх римських баталій, які вважаються своєрідною репетицією французького «шлема».
 
Тоді Еліні вдалося вперше в кар’єрі перемогти румунську тенісистку, котра має в Парижі третій номер посіву...
 
Попри відсутність на своєму шляху «топових» суперниць, не сказати, що марштрут Світоліної до чвертьфіналу цьогорічного «Ролан Гарроса» видався легким.
 
Особливо тяжко прийшлося першій ракетці України в 1/8 фіналу, де їй протистояла маловідома 290-та ракетка рейтингу WTA.
 
По суті, в протистоянні з хорваткою Петрою Мартич, яка, до слова, в першому колі вибила з розіграшу Катерину Бондаренко, п’ятий номер посіву, стояла за крок (гейм) від провалу — 4-6 6-3 7-5.
 
Коли у третьому сеті рахунок став 5:2 на користь хорватської тенісистки, подумалося, що надії на великий тріумф у Парижі доведеться відкласти на наступний рік.
 
Однак якимось неосяжним чином українці вдався неймовірний «камбек».
 
«Коли вже нічого було втрачати, я сказала собі, що маю грати агресивно. І хоча я змінила тактику доволі пізно, все ж це мені дозволило виграти матч. У мене завжди бувають складнощі в грі, але я стараюся знайти момент, в якому починаю відчувати впевненість у своїй грі», — пояснила своє удале переродження Світоліна.
 
Окрім Еліни, приємні миттєвості затяжного перебування на паризьких кортах у нинішньому сезоні також переживає й майстер парної гри Ольга Савчук, якій у дуеті з румункою Олару вдався дебютний прохід до чвертьфіналу «гранд шлема».
 
«Не можу повірити в це», — каже Савчук, адже раніше, окрім сестер Бондаренко, подібного успіху в українському парному тенісі ніхто не досягав. 
 
Серед тих українців у Парижі, хто не зміг довго протриматися «на плаву», — Олександр Долгополов, який у другому колі поступився третій ракетці турніру — швейцарцю Вавринці (4:6, 6:7 (5:7), 5:7), та Леся Цуренко, котра в третьому раунді не знайшла аргументів проти латвійки Остапенко — 1:6, 1:6.