«Голоси в голові»: у Миколаєві затримали психічно хворого викрадача дітей

01.06.2017
Правоохоронці затримали серійного викрадача дітей, який труїв своїх жертв психотропами.
 
Під впливом сильнодіючого психотропного препарату групи «А» підлітки втрачали волю до опору та не могли після звільнення дати співробітникам правоохоронних органів корисну для слідства інформацію. 
 
Працівник прокуратури у Миколаївській області розповів, що 48-річний злочинець давав малолітнім дітям дозу для дорослих небезпечного препарату.
 
Проблем iз придбанням ліків у викрадача не було, бо він уже тривалий час перебуває на обліку в психіатра та легально отримує рецептурний препарат в аптеці за рецептом.
 
«Нам удалося задокументувати два випадки викрадення дітей iз корисливим мотивом, — розповів начальник Інгульського відділу поліції, майор Василь Федір.
 
— Миколаївський викрадач дітей Віталій Врубель попався вже після того, як викрав чергового підлітка із заможної родини. Його жертвою став учень 4-го класу. Затримати зловмисника вдалося завдяки свідкам, а доказом його злочину став мобільний телефон i планшетний комп’ютер хлопчика, які той украв у своєї жертви».
 
На пошуки зниклого 10-річного школяра вийшли не тільки поліцейські, а й група військовослужбовців миколаївського гарнізону.
 
Дитину вдалося знайти вранці наступного дня після викрадення. Переляканий хлопчик переховувався у лісосмузі в районі селища імені Горького та боявся йти до людей.
 
Військовим довелося провести попередні переговори з дитиною, перш ніж Платон погодився піти разом із ними.
 
На початку 90-х років Віталія Врубеля притягували до кримінальної відповідальності за аналогічні злочини.
 
Тоді суд врахував висновки судово-психіатричної експертизи, підслідного визнав неосудним на момент скоєння злочину. 
 
У підсумку, Віталій Врубель вирушив на примусове лікування, але після його завершення повернувся до старого заняття.
 
Виписані лікарем-психіатром ліки він не приймав i вважав себе цілком здоровою людиною.
 
Спійманий на гарячому зловмисник свою провину визнав повністю, однак заявив, що піти на злочин його змусили «голоси в голові».
 
На перше засідання суду його повезли в бронежилеті, бо співробітники поліції побоювалися суду Лінча з боку родичів викрадених дітей.
 
Суддя Ленінського районного суду міста Миколаїв Дмитро Захарченко обрав для підслідного запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою у СІЗО.
 
Пізніше відбудеться повторна судово-медична експертиза та нове засідання суду, де ви­значать подальшу долю викрадача-рецидивіста дітей.
 
У разі, якщо зловмисника визнають осудним, йому загрожує тюремний термін від п’яти до десяти років позбавлення волі.