Ревінь — pieplant — так і перекладається «рослина для пирога».
Які смачні й ароматні з ним пироги — не передати!
Спекти такий на Трійцю — це просто необхідність!
Приміром — улюбленця пирогів: тертого.
Тісто готується — як на будь-який тертий пиріг.
На велике деко — щоб вистачило всім, бо розгрібають ще гарячим — взяти 3,5 склянки борошна, висипати в миску, додати відразу пакетик розпушувача для тіста, поставити тертку просто в миску і потерти туди пачку масла (чи маргарину).
Щоб добре масло терлося, його слід періодично вмочати в борошно.
Далі вимісити масло з борошном до однорідної маси, додати склянку цукру, трохи менш як половину чайної ложки солі, перемішати і зробити заглиблення всередині тіста.
Додати туди два яйця, дві-три столової ложки сметани, дуже старанно вимісити і поставити в холодильник приблизно на годинку.
Потім поділити тісто на дві частини, одну повертаємо на півгодинки в морозилку, іншу — розкачати і викласти на дно дека, щоб було якомога тонше, утворюючи пальцями й бортики коржа.
Ревінь почистити від шкірки, нарізати кубиками, посипати цукром за смаком і корицею. Викласти на тісто.
Потім дістати з морозилки другу частину тіста, натерти його на крупну тертку і розкласти поверх ревеню.
Хвилин 20 це має пектися на середньому вогні, а за цей час можна збити три білки яєць з половиною склянки цукру чи цукрової пудри, вичавити туди трохи соку лимона і викласти цей крем на пиріг.
Ще хвилин 15, і по запаху ви визначите, що в домі — справжнє свято.
Літо — це полуниці! Трійця, яка розпочинає літо, так само розпочинає і цей довгоочікуваний сезон рум’яних солодких ягід із запахом солодкого розпеченого літа.
На Трійцю треба спекти легкий красивий, високий полуничний десерт — бісквітний полуничний тортик.
Для початку три яйця добре розтерти з трьома столовими ложками цукрової пудри і додати дві склянки борошна.
Замісити бісквітне тісто, застелити велику круглу форму для випікання пергаментним папером, вилити туди тісто і випекти бісквіт на помірному вогні.
Вийняти його і покласти в глибоку посудину, нехай поки холоне.
Тим часом готувати крем: збити чотири жовтки зі склянкою цукру, додати 4 столові ложки борошна і півсклянки молока, все знову старанно збити вінчиком і варити на помірному вогні до загустіння, постійно помішуючи.
Вимкнути вогонь і, додавши дрібку ванільного цукру, продовжувати помішувати, щоб не утворилася шкірочка.
Коли буде холодним і бісквіт, і крем — вилити крем на бісквіт.
Ну а далі — черга за полуничкою. Півкілограма ягід переберіть, помийте і покладіть у глибоку каструлю, присипавши їх цукром (півсклянки).
Щоб вони пустили сік, потрібно чекати години дві. Як тільки з’явиться сік — зливаємо його, а ягоди викладаємо на крем.
Із соку готуємо желе — додаємо по півсклянки води і цукру, сік половини лимона і доводимо до кипіння.
У холодній кип’яченій воді замочуємо 10 г желатину, даємо йому розбухнути і розчиняємо в гарячому сиропі.
Готове желе охолоджуємо і заливаємо торт так, щоб полуниця повністю ним покрилася.
А подавати на стіл можна відразу, як желе застигне.
Сирник із полуницею — так само десерт із розряду фантастично смачних.
Потрібно півкілограма свіжої полуниці, 150 г цукру, 4 яйця, 400 г нежирного сиру, лимон, ложку вершкового масла і ложку панірувальних сухарів.
Помийте і висушіть полуницю, засипте її половинною приготовленого цукру.
Решту цукру збийте з яєчними жовтками (відділіть їх попередньо від білків), дрібкою ваніліну і цедрою одного лимона і відразу додавайте сир, старанно вимішуючи.
Якщо не вдається вимісити до однорідної маси — пропустіть усе крізь м’ясорубку з тоненькими отворами чи крізь сито.
Білки також збийте з ложкою цукру, половину введіть у тісто, а іншу поки поставте в холодильник.
Деко чи трохи глибшу формочку для випікання змажте маслом, посипте сухарями і викладайте шарами сир і підготовлені полуниці (тільки перед цим злийте з них сік).
Верхній шар — обов’язково полуничний!
А тепер діставайте з холодильника решту білків, поливайте ними суфле і ставте в розігріту духовку хвилин на 45-50 на середній вогонь.
Діставайте, прикрашайте листочками м’яти і можете не чекати, поки прохолоне, — він смачний як гарячий, так i холодний.
Трійця — родинне свято. Зберіть родину за гарним столом і насолоджуйтеся цим днем, початком літа і смачним різноманіттям.
Смачного!