Гарячий день Брюсселя: у «столиці Європи» відбувся саміт НАТО і зустріч глав США та ЄС

26.05.2017
Гарячий день Брюсселя: у «столиці Європи» відбувся саміт НАТО і зустріч глав США та ЄС

Нова штаб-квартира НАТО у Брюсселі.

У четвер в Брюсселі відбулися відразу дві знакові події — саміт НАТО та зустріч лідерів країн Євросоюзу з американською делегацією на чолі з президентом Дональдом Трампом.
 
На саміті НАТО головним питанням мало стати збільшення оборонних бюджетів держав-союзниць та міжнародний тероризм.
 
З огляду на замах у Манчестері, друге питання перемістилося на перший план. Однак для європейських країн-членів НАТО та ЄС головна мета зустрічей полягає у знайомстві й намаганнях зрозуміти справжні наміри президента Дональда Трампа щодо союзу НАТО й безпеки на Європейському континенті.
 
Заяви, зроблені раніше президентом Дональдом Трампом, що, мов­ляв, союз НАТО «застарів», хоч згодом і були виправлені нинішнім головою Білого дому, проте посіяли всередині Альянсу глибоке занепокоєння.
 
Адже основна місія НАТО — це колективний захист своїх членів під військовою парасолькою США, зокрема її ядерної зброї.
 
Нині, з обранням Трампа на тлі його програми протекціонізму та гасла «насамперед — Америка», зобов’язання США перед Альянсом виглядають дещо туманно, зазначається в коментарі «Радіо «Свобода».
 
Розвіяти ці сумніви й покликана зустріч, головним елементом якої стала символічна інавгурація нової штаб-квартири НАТО, яку зводили майже 10 років і яка коштувала один мільярд євро.
 
Трамп виконував на відкритті роль «весільного генерала». 
 
Хоча війна на українському Донбасі й російська агресія не входили до офіційної програми зустрічей, про невиконання «Мінська» таки згадувалося.
 
«Я очікую, що кілька держав-союзниць, насамперед Франція й Німеччина, що входять до «нормандського формату», говоритимуть і відзвітують щодо виконання Мінських угод», — заявив керівник Альянсу Єнс Столтенберг  напередодні саміту.
 
Столтенберг також додав, що союз НАТО занепокоєний недотриманням на Донбасі режиму припинення вогню, невідведенням важкої військової техніки від лінії зіткнення, а також недопущенням до вивчення ситуації та загибелі члена місії спостерігачів від ОБСЄ.
 
Президент США Дональд Трамп переконаний, що Росія має нести відповідальність за свої дії в Криму та на Донбасі й виконувати Мінські угоди.
 
Про це він заявив у середу, 24 травня, під час зустрічі з президентом Італії Серджо Маттареллою та прем’єром Паоло Джентілоні.
 
Трамп також підтвердив трансатлантичну єдність iз питання санкцій проти Росії, але пов’язав їх передусім з діями Росії в Сирії.  Чи означає це зміщення акцентів, дізнаємося вже незабаром.