Котлети та рулети: рецепти смаколиків для справжніх чоловіків і не лише

24.05.2017
Котлети та рулети: рецепти смаколиків для справжніх чоловіків і не лише

М’ясний рулет смакує всім.

«Забудь свій вік; не оцінюй себе по роках; лікуй себе вправою, словом, травою і масажем, теплом і холодом; вдихай аромат дерев і трав; їж рис, пий чай, м’ясо ховай в овочах; стеж за теплом нирок і холодом голови; більше смійся; забудь про погане; ти захищений, якщо м’який; ти м’який тоді, коли буде веселе твоє серце; ти спокійний тоді, коли здоровий; люби людей; тих, кого любити не виходить, — не помічай», — прочитала такі давньокитайські настанови і подумала, що до будь-яких настанов є сенс прислухатися і брати звідти те, що треба саме тобі.

Тобто уміти віднаходити своє. Наша кулінарна тема насправді багатопланова, бо харчування — це не лише смачно попоїсти, а й піклування про здоров’я — своє та рідних, зрештою, це частина культури людини. 

Отже, м’ясо найкраще поєднується з овочами, так воно добре засвоюється і приносить оптимальну користь організму.

Хочете поласувати соковитим м’ясцем — на здоров’я, але загорніть його в соковиту зелень — салату, шпинату, букетик iз петрушки-базиліку-руколи тощо — і буде вам щастя. 

Що сказати, попри холодну весну зелень на городах аж буяє, отож щастя вистачить усім.

Ще треба трохи м’яса — і за роботу!

Котлети — не банально

Не раз чула, що котлети — це нудно і банально. Ну це дивлячись як їх приготувати. Скуштуйте міні-котлетки весняні — розбийте цей стереотип!
 
Інгредієнти: телятина (фарш) — 1 кг, свинина (фарш) — 300 г, 3 цибулини, по пучку петрушки, кропу, кінзи і базиліку, яйце, трохи сухарів (розмочених), сіль, перець, паприка за смаком. 
 
Злегка обсмажити дрібно порізану цибулину, дрібно порізати ще 2 цибулини і додати у фарш у сирому вигляді.
 
Смажену цибулю остудити. Через м’ясорубку прокрутити смажену цибулю, розмочений білий сухарик, всю зелень, все змішати з фаршем, додати яйце і спеції за смаком.
 
Сформувати невеличкі котлетки й обсмажити  їх на середньому вогні, скласти в сотейник, додати півсклянки води і тушкувати 30 хвилин. 
 
Котлети «Козацькі» також заслуговують на величезну увагу — наші козаки таки мали смак! 
 
Потрібно 1 кг фаршу зі свинини, четвертина капустини, цибулина, морквина, 2 жовтки, сіль, перець і сушений базилік — за смаком. 
 
Перекрутити м’ясо та овочі, додати спеції та жовтки. Добряче вимісити та відбити. Сформувати котлети.
 
Обваляти в сухарях та смажити на пательні в достатній кількості олії. Ось і вся робота. 
 
Курячі котлети з рисом і кабачками можна їсти навіть тим, хто на дієті, потрібно лише дещо замінити: замість пшеничного борошна взяти те, що грубого помолу, смажити на оливковій олії або запікати в духовці до рум’яної скоринки. 
 
Складники для приготування котлет: 500 г курячого філе, кабачок, морквина, цибулина, яйце, 100 г рису, пучок зелені, сіль і перець — за смаком, борошно цільнозернове — за смаком. 
 
Куряче філе змолоти у фарш.
 
Також змолоти через м’ясорубку або розбити у блендері моркву і цибулю. Кабачок натерти на грубій тертці й видавити руками сік.
 
З’єднати фарш, цибулю, моркву і кабачок, додати попередньо зварений до готовності рис. Дрібно порізати зелень і додати в фарш; туди ж додати яйце, посолити і поперчити.
 
Ретельно перемішати фарш, сформувати котлети, запанірувати в муці (за бажанням) , смажити на невеликій кількості олії. 
 
Відразу — ще одні легкі котлетки, майже дієтичні.
 
Знаю, що дехто скептично ставиться до слова «дієта», а даремно: дієтичне не означає, що несмачне, буває дуже навіть навпаки. 
 
Знадобиться: фарш (свинина і яловичина в рівних пропорціях), капусти — половину ваги від м’яса, цибулина і томатна паста, сіль та перець — за смаком. 
 
Капусту нашаткувати або потерти на дрібній тертці в комбайні.
 
Прокручуємо на м’ясорубці м’ясо та цибулю і змішуємо з капустою. Додаємо сіль і чорний перець.
 
Робимо котлетки й обкачуємо у борошні. Обсмажуємо з двох сторін. Укладаємо в форму.
 
Заливаємо розведеною молоком або водою томатною пастою. Додаємо лавровий лист і перець горошком. Ставимо в духовку на годину.
 
Гарнір? Та до них будь-який гарнір смакуватиме!

Крутимо-згортаємо

Давайте вже м’ясо! Також чула такі вигуки, зазвичай чоловічі.
 
І скільки не намагайся «втовкмачити», що ці соковиті котлетки були м’ясними, лише з додаванням деяких інгредієнтів, їх це «не проймає».
 
Отож запасаємося шматком жирненької свинини — ошийку чи задньої частини — і готуємо м’ясний рулет.
 
Він буде з грибами та овочами, але це необов’язково уточнювати в чоловічому товаристві.
 
Натомість у жіночому на цьому слід наголосити. Мистецтво подавати — одне з найважливіших мистецтв господині, так уже «історично склалося».
 
Навіть приказка є така: «Уміла готувати, та не вміла подавати». 
 
Отож — до рулету.
 
Його, звичайно, краще готувати зі справжніми лісовими грибами, приміром, маслюками, що почали з’являтися, однак і печериці теж непогано вписуються в загальний смаковий букет. 
 
Інгредієнти: 1 кг свинячої м’якоті, 200 г твердого сиру, 400 г печериць чи інших свіжих грибів (або 100 г сухих білих грибів), 2 морквини, болгарський перець, 3 зубчики часнику, пучок зеленої цибулі, столова ложка майонезу чи сметани, 3 столові ложки олії, 100 мл сухого білого вина, 2 чайні ложки крупнозернистої гірчиці, чорний мелений перець за смаком, чайна ложка цукру, сіль за смаком. 
 
Якщо ви використовуєте сухі гриби, то заздалегідь залийте їх окропом і залиште на 30 хвилин, щоб вони набрякли.
 
М’ясо помийте, обсушіть, зріжте плівки. Розріжте його так, щоб вийшов шматок iз приблизно однаковою товщиною.
 
М’ясо гарненько і рівномірно відбийте.
 
Посоліть, посипте цукром, спеціями і змастіть гірчицею. Набряклі гриби промийте і поріжте соломкою (печериці, маслюки, сироїжки помийте і поріжте невеликими шматочками) . 
 
Моркву і болгарський перець поріжте соломкою. Подрібніть зелену цибулю. Вичавіть часник. Сир потріть на крупній тертці.
 
Змішайте гриби, моркву, перець, зелену цибулю, сир, посоліть і поперчіть. Викладіть начинку на м’ясо і розрівняйте по всій поверхні.
 
Згорніть м’ясний рулет, перев’яжіть його товстою ниткою, щоб він тримав форму.
 
Викладіть рулет у товстостінну форму для запікання з високими бортиками. 
 
Приготуйте соус. Для цього з’єднайте олію, майонез (сметану), вино, посоліть і поперчіть за смаком і гарненько перемішайте.
 
М’ясний рулет полийте соусом і відправте у розігріту до 200 градусів духовку на 1,5 години.
 
Періодично поливайте його соком, що виділяється. Готовий рулет трохи остудіть і поріжте на порційні шматочки.
 
Подавайте з картопляним або рисовим гарніром, салатом і зеленню. 

Розбавляємо картоплею

Є ще один рулет, який  уплітають без коментарів і без залишків «на потім» — картопляний рулет iз м’ясом.
 
Дуже ніжна і ситна страва, і вигляд — ошатний і дуже апетитний.
 
Потрібно 750 грамів картоплі, 100 грамів твердого сиру, яйце, 50 грамів вершкового масла, 3 зубчики часнику, сіль.
 
Для начинки — 250 грамів м’ясного фаршу, морквина, цибулина, сіль, чорний мелений перець, олія.
 
Картоплю почистити і відварити з сіллю і часником. Коли буде готова, відцідити воду, потовкти.
 
Додати натертий сир, яйце і масло, перемішати. 
 
Готуємо начинку. По­різану цибулину і потерту морквину підсмажити на олії.
 
Додати фарш і ще посмажити, поки фарш буде готовий.
 
Посолити й поперчити. На харчову плівку викласти картоплю, надати їй прямокутної форми.
 
На дві третини площі картоплі викласти начинку. 
 
За допомогою харчової плівки згорнути рулет. Викласти його на вистелене пергаментом деко, змастити яйцем і поставити у духовку.
 
Пекти при температурі 200 градусів до зарум’янення. Готовий рулет порізати на порційні шматочки. 
 
А якщо ви маєте молоду картоплю — бо вже продається — приготуйте з нею «весняне м’ясо». 
 
Інгредієнти: 400 г м’яса (свиняча м’якоть, шия, лопатка, підчеревина) 50 г сала (або смальцю) 700 г молодої картоплі, цибулина, зелень (кріп, петрушка), 2 лаврові листки, 3 горошини духмяного перцю, мелений коріандр за смаком, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком. 
 
Молоду картоплю треба почистити, помити і відварити цілою протягом 10 хвилин.
 
М’ясо поріжте невеликими шматочками, шпик — трохи дрібніше. Дрібно посічіть цибулю. Подрібніть зелень.
 
У гарячому сотейнику обсмажте сало, щоб виділився жир. Якщо використовуєте готовий смалець, розтопіть його.
 
Відправте м’ясо в розігрітий сотейник і обсмажте на великому вогні з усіх боків до золотистої скоринки приблизно 5 хвилин.
 
Потім додайте цибулю, лавровий лист, духмяний перець і обсмажте до золотистого кольору.
 
Покладіть у сотейник відварену картоплю, перемішайте, посоліть, додайте спеції і готуйте м’ясо з картоплею ще 15 хвилин. Наприкінці посипте зеленню і подавайте страву гарячою з салатами зі свіжих овочів. 

Ліниві і смачні

Незвичне поєднання слів, але це факт: ліниві голубці, як, приміром, ліниві вареники, — дуже смачні.
 
Зараз, правда, треба готувати і «неліниві», тобто загорнені в листя — особливо з молодої бурякової гички або молодої капусти, але для різноманітності треба і ліниві.
 
Особливо коли поспішаєте, приготуйте!
 
Знадобиться: 500 г м’ясного фаршу, яйце, склянка рису, 400 г капусти, цибулина, морквина, 2 зубчики часнику, зелень (петрушка, кріп), 2-3 ст. ложки олії, склянка сметани, склянка томатного соку, чайна ложка цукру, 2 лаврові листки, чайна ложка меленого коріандру, чорний мелений перець і сіль за смаком.
 
Рис відварити до напівготовності і промити холодною водою. Капусту нашаткувати і відварити до готовності в підсоленій воді приблизно 15 хвилин.
 
Зцідити рідину і подрібнити. Дрібно порізати цибулю. Моркву натерти на крупній тертці. Вичавити часник. Подрібнити зелень.
 
У м’ясний фарш додати яйце, сіль, перець і перемішати.
 
Додати цибулю, часник, моркву, капусту і рис і гарненько вимісити фарш.
 
З отриманої маси сформувати ліниві голубці у вигляді невеликих котлет і обсмажити їх в олії з обох боків до золотистого кольору. 
 
Приготувати підливу: з’єднати сметану і томатний сік, додати сіль і цукор за смаком і перемішати.
 
Якщо підлива занадто густа, додати трохи капустяного відвару.
 
Обсмажені котлетки помістити в форму і повністю залити підливою.
 
Додати коріандр і лавровий лист. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 40-45 хвилин. 
 
І головне — усе подавати з зеленню. Зелені багато не буває!