Ляшко: Мета уряду — знищити пенсіонерів як клас

23.05.2017
Ляшко: Мета уряду — знищити пенсіонерів як клас

Олег Ляшко стверджує: задачею справжньої пенсійної реформи має бути підвищення пенсій.
 
Проте запропоновані владою нововведення містять низку драконівських норм, які лише погіршать стан пенсіонерів, переконаний головний радикал. 
 
Так, за словами Ляшка, під ініціативою уряду підвищити трудовий стаж потрібно розуміти збільшення пенсійного віку. 
 
«Сьогодні людина може вийти на пенсію у 60 років, якщо у неї є 15 років страхового стажу. Наголошую, на мінімальну пенсію. Що пропонує уряд? Якщо у людини немає 15 років страхового стажу, вона може вийти на пенсію у 65 років. Якщо страховий стаж не дотягує до 25 років, наприклад 24,5 року, людина може вийти на пенсію у 63 роки, не раніше. Таким чином, з 1 січня 2018 року уряд хоче збільшити трудовий стаж до 25 років для мінімальної пенсії, а потім — ще плюс 10 років, щоб отримати більшу пенсію. Тобто, коли людина виходитиме на пенсію, їй потрібно 35 років трудового стажу. Це більше, ніж зараз, на 20 років!» — підрахував лідер РПЛ. 
 
Обурився політик і тим, що влада хоче ліквідувати право пільгового виходу на пенсію учителів, лікарів та соцпрацівників. 
 
«Сьогодні люди цих професій мають право виходити на пенсію у 55 років. Уряд хоче забрати у них це право і перевести на загальне обчислення пенсій. Це означає, що в сільських школах учителів не буде, куди їх і зараз на аркані не затягнеш. Бо людина зараз iде працювати вчителем у село, розраховуючи хоч на пільговий вихід на пенсію. Натомість суддям і прокурорам достроковий вихід на пенсію залишають. Що це за вибірковість така у цих реформаторів?» — акцентував увагу Ляшко. 
 
Він звернув увагу і на маніпуляції з формулою нарахування пенсій, яка закладена у новій пенсійній реформі. 
 
«Сьогодні коефіцієнт для нарахування пенсії 1,35. Умовно кажучи, якщо у людини є 30 років трудового стажу, він помножується на коефіцієнт 1,35. Відповідно до того проекту пенсійної реформи, який зараз пропонує уряд, коефіцієнт зменшується до 1. Це означає, що майбутні пенсіонери отримуватимуть меншу пенсію», — розповів народний депутат. 
 
На його думку, запропонованими нововведеннями нинішня влада намагається знищити пенсіонерів як клас, і за рахунок цього ліквідувати дірку в бюджеті Пенсійного фонду.
 
Адже, за підрахунками головного радикала, в результаті цієї реформи із 12 мільйонів пенсіонерів, які є сьогодні в Україні, через 5 років залишиться максимум 5 мільйонів.
 
Усі інші не матимуть права на отримання пенсії.
 
Єдиним виходом вирішити проблему з дефіцитом Пенсійного фонду фракція Радикальної партії бачить підвищення пенсій за рахунок збільшення та детінізації зарплат. 
 
«Як може бути нормальна пенсія в Україні, якщо 4 мільйони людей отримують мінімальну зарплату? А якщо людина отримує малу зарплату, відповідно, отримуватиме і малу пенсію і при цьому 35 років ще має працювати. Замість того щоб збільшувати пенсійний вік, ми пропонуємо збільшити пенсії. Для цього потрібно одне — підвищувати зарплати, створювати робочі місця, підтримувати національного виробника», — підсумував Ляшко.