Курс на молоко: рецепти смачнющих страв та напоїв з набілу

17.05.2017
Курс на молоко: рецепти смачнющих страв та напоїв з набілу

Набіл — усі похідні від молока продукти.

Прекрасно споглядати весну в усій красі: поля зелено-барвисті, городи рядочками…

Дуже розчулюють телятка, які хоч і нещодавно з’явилися на світ, але сміливо тупають по траві — пасуться.

«Корівки поприводили навесні, це у них — як правило, — чи то, передбачаючи мої запитання, чи просто, щоб поговорити, — хвалиться баба Ганя, наша сусідка, своїм добром, — є молоко і з молока».

От і чудово, що навесні молока значно більшає, значить, беремо курс на набіл, або, як дехто каже, — «молочку».

Тим паче, що молочні продукти — дуже корисні, вони мають у собі всі необхідні білки, жири, вітаміни, мікроелементи та амінокислоти, інші необхідні речовини, до того ж — ідеально збалансовані. 

Недаремно ми, як, утім, і всі ссавці, починаємо свій земний шлях iз молока — зрозумiло, материнського.

У дорослому віці, щоправда,  багатьом радять обмежувати споживання молока, зате збільшувати споживання кефіру, кисломолочних продуктів, сиру, але зміст від цього не міняється:  молочні продукти мають бути в нашому раціоні в будь-якому віці обов’язково.

Але переконувати когось у цьому нема необхідності — молочні продукти в різних варіаціях полюбляють усі.

Важливо вибрати свою варіацію і насолоджуватися корисним і смачним продуктом.

А діапазон молочних страв надзвичайно широкий: перші страви, каші, м’ясні та рибні страви, запіканки, випічка, напої,  навіть знаменитий соус «Бешамель» — також на основі молока!

Молочні береги

Почнемо з молочних супів, і звичних нам — iз крупами, які ще називаємо кашами, і з менш звичних, але не менш смачних. 
 
Молочний суп із картоплею і беконом кожен приготує за лічені хвилини.
 
Потрібно півлітра молока (бажано жирного), 25 г масла, 150 г бекону, 3 картоплини, цибулина, дрібка мускатного горіха, лавровий лист, сіль, перець — за смаком. 
 
Розтоплюємо в сотейнику вершкове масло. Додаємо подрібнену цибулю, злегка обсмажуємо.
 
Додаємо нарізану дрібними кубиками картоплю, заливаємо окропом (2 склянки), солимо, перчимо, додаємо мускатний горіх і лавровий лист. Варимо протягом 20 хвилин.
 
Наливаємо в сотейник iз картоплею молоко. Даємо йому закипіти. Потім перетираємо масу блендером на крем.
 
Бекон нарізаємо соломкою і запікаємо його в духовці при 170 ° C протягом 10 хвилин. Подаємо суп із беконом і сухариками.
 
Із молока можна приготувати дуже смачний зелений суп, який саме зараз на часі, бо з’явився молоденький шпинат.  
 
Шпинату присвячувалося чимало тем у попередніх номерах рубрики, тому про користь і поживність наразі можна сказати лаконічно: вітамінів — цілий банячок чи каструлька, залежно від того, в чому ви готуватимете, але посудина має бути з товстим дном! 
 
Для такого супу потрібно 4 склянки молока, 2 картоплини, цибулина, шматок (100 г) кореня селери, 2 зубчики часнику, добра жменя шпинату, 2 столові ложки оливкової олії, сіль та перець — за смаком. 
 
Картоплю почистити і нарізати кубиками, цибулю подрібнити, часник вичавити, селеру порізати на невеликі шматочки.
 
Розігріти в посудині з товстим дном оливкову олію і обсмажити  часник.
 
Додати цибулю, селеру і картоплю, смажити приблизно 5 хвилин, постійно помішуючи.
 
Влити молоко, довести до кипіння і варити ще 5 хвилин.
 
Потім додати половину шпинату  і тушкувати ще 10 хвилин.
 
Подрібнити блендером. Додати другу частину шпинату і знову подрібнити.
 
Подавати теплим — із вершками (чи сметаною) і зеленню. 
 
А ще на велику увагу заслуговує молочна затірка — рецепт наших бабусь: дуже домашня страва, чудовий сніданок чи вечеря для дітей. 
 
Інгредієнти: 1 л молока, склянка води, 20 г масла, 150 г борошна, яйце, столова ложка цукру, трішки солі. 
 
Просіяти борошно гіркою в глибоку миску, зробити всередині заглиблення, вбити туди яйце і всипати дрібку солі.
 
Потім старанно перемішати: повинні вийти невеликі грудочки.
 
Вилити молоко в каструлю, додати туди склянку холодної води, поставити на плиту на середній вогонь.
 
Коли молоко закипить, зменшити вогонь до мінімального.
 
Всипати в каструлю грудочки тіста і добре перемішати.
 
Сіль і цукор додати за смаком. Варити затірку приблизно 15 хвилин, до готовності грудочок.
 
Розлити гарячу затірку по тарілках, в кожну покласти по невеликому шматочку вершкового масла і одразу подавати.
 
Малим ласунам дуже подобаються молочні каші з ягодами.
 
Зараз можна використовувати заморожені — вони так само корисні і смачні. 
 
Ягідно-рисова  ще й приваблює погляди малечi, а відомо, що для них це важливо.  
 
Для приготування такої каші потрібно:  склянка рису, 1,5 склянки води, щіпка солі, столова ложка цукру, склянка молока, 30 г масла, заморожені смородина і полуниця.
 
Промитий рис засипаємо в киплячу, трохи підсолену воду, варимо майже до готовності, вливаємо молоко, даємо покипіти 2 хвилини,  додаємо цукор, масло, заморожені ягоди.
 
«Бешамель»
 
Знаменитий французький соус зробить будь-яку страву: чи м’ясну, чи рибну, чи овочеву — незабутньою.
 
Готується на основі молока, його потрібно 750-800 г. До нього — 2 столові ложки олії, 2 столові ложки борошна і сіль за смаком. 
 
Розтопити вершкове масло з олією і додати борошно. Поступово влити молоко, ретельно помішуючи, і довести до кипіння так само при постійному помішуванні.
 
Посолити за смаком і варити на повільному вогні, помішуючи, 8-10 хвилин.
 
Якщо потрібен не дуже густий соус, додати молока. Якщо густий — варити довше, поки він набуде  потрібної консистенції.

Пийте, діти! 

Хоча й дорослі із задоволенням смакують молочними напоями.
 
Кава, какао, коктейлі, смузі,  киселі — додайте до них молока і побачите, як можна один і той же напій урізноманітнити і зробити оригінальним. 
 
Якщо йтиметься про молочний кисіль, то особливих проявів оригінальності і не потрібно: це так само один з улюблених бабусиних смаколиків.
 
Приготуймо і своїм дітям — збережімо родинні кулінарні традиції. 
 
На лiтр молока беремо цукор за смаком, 4 столові ложки крохмалю (або за вашим бажанням, якщо любите густіший чи, навпаки, ріденький), половина склянки води, щоб розчинити крохмаль, ванілін — за смаком.
 
Молоко кип’ятять і додають цукор. Крохмаль (краще кукурудзяний, якщо немає, то підійде і картопляний) розводять водою, вливають, злегка помішуючи, в кипляче молоко, додають ванілін, дають закипіти і охоло­джують.
 
Зверху посипати цукром. Можна додати і власну «родзинку» — посипати тертим шоколадом, кокосовою стружкою, присипкою для випічки. 
 
Молочні коктейлі — то також ціла «смакова історія».
 
Хоча готуються вони на диво просто. Візьмемо, приміром, банановий.
 
На півлітра молока треба буде 2 банани, 2 столові ложки меду, лимон, 50 г вівсяних пластівців, півсклянки вершків і пакетик ванільного цукру. 
 
У блендері подрібнити вівсяні пластівці, додати банани, молоко, мед, сік лимона, ванільний цукор та збити.
 
Окремо збити вершки в густу піну.
 
Розлити коктейль у склянки, додати збиті вершки.
 
Зелений коктейль — оригінальний, смачний і якраз до сезону. 
 
На півлітра молока треба взяти 100 мл мінеральної води, 2 стебла зеленої цибулі, по кілька стебел кропу і петрушки, 80 мл сметани і сіль за смаком.
 
Закип’ятити молоко, охолодити і додати сметану. Вилити суміш у блендер, додати подрібнені стебла зеленої цибулі і кропу, посолити.
 
Збити, додати мінеральну воду. Ще раз збити і розлити в склянки.
 
Смачного!