Спокусливий хрускіт: рецепти полуничного та грушевого штруделів

26.04.2017
Спокусливий хрускіт: рецепти полуничного та грушевого штруделів

Штрудель — на свято і в будень. (Фото з сайта vkusnodoma.net.)

Штрудель — чудодійний десерт. Будь-яке чаювання-кавування — ділове, романтичне, родинне — він здатен перетворити на свято.
 
З морозивом, розтопленим шоколадом, джемом, медом, кремом або просто так, під чай, каву, компот, морс, какао, капучино ним насолоджуються всі.
 
Його хрумка скоринка і легка крихкість роблять його дуже ніжним, а начинка — зазвичай фруктово-ягідна або навіть овочева — корисним і малокалорійним десертом.
 
Особливо коли тісто, якого в ньому зовсім трішки, додати борошна грубого помолу і дрібку висівок. Смак цього смаколика не зіпсувати.
 
Та й випікається він нескладно, як може здатися на перший погляд. Як кажуть, зробіть перший крок — і все піде як по маслу. 
 
Скоро вже підуть полуниці. І якщо з першим урожаєм цих червонощоких красунь ви спечете полуничний штрудель, — здобудете слави кулінарної легенди.
 
Отож налаштовуємося на «полуничну хвилю»! 
 
Полуничний штрудель їсти потрібно одразу після випікання, щойно остиглим, поки його оболонка не втратила крихкості і спокусливого хрускоту.
 
Адже при зберіганні штрудель просочується полуничним соком і дуже розмокає, хоча є любителі поласувати саме таким смаколиком. 
 
Готувати можна різними способами — замість класичного розтяжного тіста можна використати листкове тісто, можна змінити начинку, поєднати полуницю з іншими ягодами, додати домашнього сиру, замість крохмалю можна використати манку.
 
Словом, є місце для експериментів.
 
Для тіста візьмемо: 500 г борошна, 2 яйця, 300 мл води, 5 столових ложок олії і трішки солі. 
 
Для начинки: 1 кг свіжих полуниць, 5 яблук із кислинкою, столова ложка лимонного соку, столова ложка крохмалю, 5 столових ложок цукру, 100 г масла, склянка мелених сухарів і цукрова пудра для присипки. 
 
Начинку готуємо заздалегідь, щоб до моменту готовності тіста вона теж уже була  готова — тісто швидко підсихає, що небажано.
 
Полуницю миємо, обсушуємо, нарізаємо навпіл або четвертинками в залежності від величини ягід, пересипаємо цукром.
 
Яблука чистимо, видаляємо серцевину, а м’якоть ріжемо кубиками і скроплюємо лимонним соком — для кращого смаку і щоб уберегти від потемніння.
 
З’єднуємо яблука і полуницю, при бажанні додаємо прянощі.
 
Для більш в’язкої консистенції начинки додаємо картопляний або кукурудзяний крохмаль — він смачно і приємно зв’яже більшу частину фруктово-ягідного соку при випіканні штруделя.
 
Тепер займемося приготуванням прісного розтяжного тіста. У теплій воді (30-35 градусів) розводимо сіль та вбиваємо туди яйце, добре вимішуємо.
 
Суміш виливаємо у просіяне борошно, додаємо олію і замішуємо густе однорідне тісто.
 
Залишаємо тісто на 30 хвилин, змастивши його поверхню олією, воно вбереже тісто від підсихання.
 
Визріле тісто ділимо на дві частини, кожну розгортаємо в прямокутний пласт товщиною 2 мм, а потім розтягуємо руками від центру до країв до прозорості.
 
Чим тонше розтягнуто тісто, тим краще виглядатиме штрудель і тим ніжнішою, хрусткішою буде його скоринка.
 
Тісто викладаємо на вафельний рушник. На кожен пласт тіста наносимо шар розтопленого масла, відступивши по 5-6 см із боків і залишивши на одному кінці пласта вільними сантиметрів 15 тіста (це буде верхній, хрусткий шар, яким ми завершимо згортання штруделя рулетом), решту поверхні присипаємо підсмаженими меленими сухарями або розкришеним печивом.
 
Сухарі, як і крохмаль, заберуть на себе зайвий сік, щоб оболонка штруделя залишилася сухою.
 
Поверх сухарів кладемо начинку. Сік, який випустять яблука і полуниця, залишаємо в мисці.
 
Його можна проварити на малому вогні 5-7 хвилин і при подачі полити штрудель.
 
Піднімаємо краї рушничка і таким чином згортаємо тісто, підгинаючи бокові краї тіста, щоб начинка не підтікала.
 
Зверху має бути той край тіста, що  залишився вільним від начинки і сухарів.
 
Викладаємо штрудель швом донизу на змащену маслом форму, зверху додатково змащуємо маслом та робимо кілька глибоких проколів голкою на кожному штруделі.
 
Ставимо форму в розігріту до 190-200 градусів духовку, випікаємо 40-45 хвилин.
 
Ви­ймаємо з духовки, перед подачею добре посипаємо цукровою пудрою.
 
Штрудель для дорослих — із грушами і коньяком. Напевне, ви здогадуєтеся, який він на смак.
 
Треба: 2 склянки борошна, 150 г масла (маргарину), 100 г сметани (масло і сметана мають бути холодними), пакетик розпушувача, трішки солі, 8 груш, 100 мл коньяку, 100 г родзинок, півтори чайної ложки кориці, півсклянки мелених сухарів і цукор до начинки — на смак.
 
Насамперед у миску всипати борошно, змішане з розпушувачем та сіллю.
 
100 г масла потерти на грубу тертку, перемішати з борошном. Додати холодну сметану, вимісити тісто.
 
При потребі досипати борошна, але небагато, тісто має бути м’яким.
 
Місити недовго, щоб масло не встигло повністю розтанути, а залишалося крупинками, потім поставити його в холодильник.
 
Родзинки помити, залити коньяком на 20-30 хвилин. 
 
Дістати, просушити на серветці. Груші порізати дрібними тоненькими шматочками.
 
Всипати в них цукор, корицю. Розтопити решту (50 г) масла.
 
Тісто дістати з холодильника, розділити на дві частини.
 
Розкачати тісто — досить тонко, але не до прозорості, щоб не рвалося.
 
Змастити поверхню розтопленим маслом, посипати сухарями.
 
Викласти рівномірно половину порізаних груш та родзинок, скрутити в рулет, защипнути краї.
 
Покласти рулет на деко, встелене пергаментом, змастити маслом поверхню штруделя.Те саме зробити з другою частиною тіста.
 
Випікати при температурі 180 градусів 40-50 хвилин.
 
Посипати цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом.