«ЧілдренКінофест»: Микита Кожум’яка змагатиметься з титулованими іноземними героями

26.04.2017
«ЧілдренКінофест»: Микита Кожум’яка змагатиметься з титулованими іноземними героями

«Хлопчик у золотих штанях». (Фото з сайта childrenkinofest.com.)

У Києві та ще двох десятках міст уже традиційно проходитиме щорічний Міжнародний кінофестиваль для дітей і підлітків «ЧілдренКінофест».

Цього року — з 26 травня по 4 червня.

Мета кінопоказів найкращих фільмів — виховання нового покоління кіноглядачів у країні, розвиток практик сімейного культурного дозвілля та просування мистецтва кіно.

Традиційно знайомитимуть глядачів із найновішими європейськими стрічками і зі світовою кінокласикою.

Привіт від «Оскара» і «Сезара»

Фестивальна програма складається з конкурсної програми, позаконкурсних кінопоказів та спеціальних подій.
 
Фільм-переможець визначать безпосереднім голосування глядачів — на вході до кінотеатру кожен відвідувач отримає бюлетень, за допомогою якого оцінюватиме фільм.
 
До конкурсної програми IV «ЧілдренКінофесту» увійшло сім фільмів для глядачів від 4 років, відібраних на найбільших європейських кінофорумах.
 
Відкриється форум анімаційною стрічкою «Життя кабачка» про дружбу підлітків, який отримав премію «Сезар» за найкращий дебют та оригінальний сценарій, а також був номінований на премію «Оскар».
 
Також глядачі матимуть змогу побачити фентезі «Хлопчик у золотих штанях» спільного дансько-шведського виробництва, що здобув приз глядацьких симпатій на найбільшому європейському кінофестивалі для дітей Cinekid.
 
Уперше у програмі фестивалю представлено фільм із Латвії.
 
Яніс Нордс презентуватиме повчальну стрічку «Люблю тебе, мамо» — про те, як маленька брехня може призвести до серйозних наслідків.
 
Фільм отримав премію дитячої секції GenerationKplus Берлінського кінофестивалю й був висунутий від Латвії на «Оскар» за кращий фільм іноземною мовою.
 
Від Великої Британії буде показаний фільм «МолліМун і чарівний підручник гіпнозу».
 
Данія презентуватиме комедію «Вперед, до школи!», а Швеція — мультфільм «Маленький монстр».
 
Україну представлятиме фентезі-мультфільм Манука Депояна «Микита Кожум’яка», який зібрав на Батьківщині понад 11 млн. гривень і вийшов у прокат у Польщі й Туреччині.
 
Одним із головних показів нинішнього року стане добірка стрічок, що вийшли у фінал конкурсу дитячих короткометражних фільмів, який був оголошений восени.
 
10 найкращих картин-конкурсантів будуть показані на великому екрані, а спеціальне журі обере серед них переможця.
 
Поза конкурсом на маленьких глядачів чекає екскурсія до витоків кіно разом зі стрічкою «Люм’єр!».
 
Колекцію відреставрованих робіт братів Люм’єрів склав Тьєррі Фремо — директор Каннського кінофестивалю і один із головних кіноманів світу.
 
Разом із його коментарями старовинні фільми перетворюються на сучасну комедію, яка розсмішить і дорослих, і дітей.
 
На закритті, за традицією фестивалю, відбудеться показ володаря гран-прі попереднього року. Це картина «Лапа» режисера Роберта-Адріана Пежо з Угорщини, заснована на реальних подіях.

«Щоби діти без страху і стереотипів взаємодіяли зі справжнім світом»

Цьогорічним послом «ЧілдренКінофесту» є Катерина Бабкіна — одна з найвідоміших українських письменниць, колумніст, сценарист, драматург.
 
Вона є авторкою поетичних книг «Вогні святого Ельма», «Гірчиця», «Знеболювальне і снодійне», збірок оповідань «Щасливі голі люди», «Лілу після тебе», роману «Соня» і дитячих повістей «Гарбузовий рік», «Шапочка і кит».
 
Її тексти перекладено польською, німецькою, англійською, шведською, французькою, чеською, румунською та російською мовами; інсценізовано в Києві, Відні та Женеві. 
 
«Мені дедалі частіше здається, що з дорослими уже пізно. Ні, ми також щодня стаємо кращі, сильніші і більші серцем, але в якихось місцях уже такі поламані, що не полагодити. Діти — інша справа. Це вони мають стати суспільством зі здоровим ставленням до багатьох речей, до яких ми — десь головою, а десь духом, — не доросли, це вони мають менше боятися, більше любити і ефективніше взаємодіяти зі світом, відкритим, великим світом, так, як ми не можемо.
 
Саме тому в моїх текстах — особливо дитячих, — поруч із чудесами і пригодами стається то інвалідний візок, то розлучення, то зародження любовних стосунків між дорослими, то важкі хвороби, то допомога ближньому дорогою ціною, то розуміння відповідальності за матеріальні цінності й усвідомлення їх походження.
 
Мені хочеться, щоби діти без страху і стереотипів взаємодіяли зі справжнім світом, тим світом, у якому вони живуть, і знали, що справжній, такий, як є, — він прекрасний, а що в ньому є непрекрасного — такого, як расова і гендерна нерівність, непристосованість суспільств до різних відмінних людей, насилля, байдужість, хвороби, смерть, страх — це треба прийняти, глибоко зрозуміти, а зрозумівши, виправити — без страху, рішуче і добре знаючи, що робиш і навіщо це потрібно».
 
Думаю, сучасне кіно може дітям це дати. Тому хочеться допомогти дати їм якісне сучасне кіно — саме це робить Совеня Чарлі.
 
В Україні майже немає якісних фільмів для дітей і підлітків, але такі фестивалі надихають і формують контекст і середовище, в якому вони мають врешті з’явитися, і це ще одна причина, чому хочеться підтримувати «ЧілдренКінофест»».
 
Засновником і організатором фестивалю є ТОВ «Артхаус Трафік».
 
Цьогорічна подія відбувається за підтримки Goethe-Institut в Україні, Французького інституту в Україні, Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства Латвії в Україні та Почесних консульств у Чернігові, Львові та Одесі, Посольства Королівства Данія в Україні, Данського кіноінституту. 
 
Вхід на всі покази — безкоштовний, за попередньою реєстрацією на сайті фестивалю (старт — 15 травня).
 
Частина місць виділяється організованим групам глядачів із соціально незахищених верств населення: дітям з особливими потребами, сиротам і потерпілим від конфлікту на сході України.