Непідйомний тягар: чоловіча збірна не зможе поборотися за місце у Світовій групі Кубка Девіса

12.04.2017
Непідйомний тягар: чоловіча збірна не зможе поборотися за місце у Світовій групі Кубка Девіса

У матчі проти Португалії в Кубку Девіса Артем Смирнов спробував себе в ролі лідера тенісної збірної України (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

У різноспрямованих напрямах у нинішньому сезоні рухаються українська чоловіча та жіноча збірні.
 
Якщо наші тенісистки наприкінці року матимуть реальну нагоду повернутися до когорти найсильніших збірних світу в Кубку федерації, то вітчизняним майстрам великої ракетки у вересні доведеться займатися питаннями збереження своєї прописки в Першій групі Євро-Африканської зони Кубка Девіса.
 
Після того як минулих вихідних наші хлопці, поступившись у гостях португальцям, втратили нагоду пробитися до «плей-оф» Світової групи КД, наступним їхнім кроком стане стиковий матч за виживання у Першій групі ЄАЗ в Ізраїлі.
 
Незадовго до моменту оголошення складу на матч проти збірної Португалії капітан «синьо-жовтих» Андрій Медведєв виступив з офіційною заявою, в якій повідомив, що на Піренеях наша команда гратиме в далеко не найсильнішому складі.
 
Олександр Долгополов та Ілля Марченко — через травму, Сергій Стаховський — з інших, як наголосив капітан, «об’єктивних резонів», залишилися поза заявкою на відповідальну гру.
 
Тож змушений був Медведєв повезти до Лісабона необстріляну молодь, доповнивши компанію досвідчених Артема Смирнова та Дениса Молчанова молодими та маловідомими Микитою Маштаковим та Іллею Білобородьком.
 
У Португалії Андрій Медведєв дозволив обом юнакам — 18-річному Микиті та 15-річному Іллі — дебютувати за збірну України в Кубку Девіса.
 
Утім їхнє знайомство з суворими дорослими реаліями пройшло доволі болісно.
 
Маштаков вийшов на корт під час другого поєдинку матчевої зустрічі, й у двобої з Жоао Соузою зміг взяти лише три гейми, програвши при цьому «під нуль» одразу два сети.
 
Для Білобородька «дегустація» великої гри пройшла в значно спокійнішій атмосфері, коли долю україно-португальського протистояння було вже вирішено.
 
Утім і його також очікувало болісне побиття.
 
В укороченому регламентом поєдинку, що в умовах відсутності турнірної інтриги обмежується лише двома сетами, наймолодший учасник матчевої зустрічі за 40 хвилин ігрового часу отримав майстер-клас від Педро Соузи, спромігшись взяти лише один розіграш — 0:6, 1:6.
 
Загалом, лише в парній зустрічі українська збірна, котру представляли Смирнов та Молчанов, змогла показати зуби, здобувши єдину для «синьо-жовтих» перемогу на лісабонському ґрунті.
 
По суті, вся відповідальність за результат української команди в Португалії лежала на плечах 29-річного уродженця Горлівки Артема Смирнова.
 
Утім для тенісиста, котрий у рейтингу АТР посідає лише 507-й рядок, тягар видався непідйомним.
 
На рівних Артем зміг зіграти лише з 97-ю ракеткою планети Гестао Еліашем, програвши йому в напруженому п’ятисетовому марафоні — 4:6, 6:7 (1:7), 7:6 (8:6), 6:3, 1:6.
 
Натомість у його зустрічі з 36-м тенісистом планети Жоао Соузою особливої інтриги вже не було, хоча у двох перших партіях суперникам довелося грати «тай-брейк» — 6:7 (3:7), 6:7 (2:7), 2:6.
 
Не дивно, що після провального візиту до Португалії українська збірна в національному рейтингу втратила одразу десять позицій, опинившись після оновлення протоколу на 32-й сходинцi. 
 

ТАБЛО

Кубок Девіса. Друге коло Першої групи Євро-Африканської зони. Португалія — Україна — 4:1 (Еліаш — Смирнов — 6:4, 7:6, 6:7, 3:6, 6:1. Ж. Соуза — Маштаков — 6:0, 6:3, 6:0. Еліаш/Ж. Соуза — Молчанов/Смирнов — 7:5, 1:6, 3:6, 4:6. Ж. Соуза — Смирнов — 7:6, 7:6, 6:2. П. Соуза — Білобородько — 6:0, 6:1).