Херсонський аграрний університет через проблеми з виборами ректора опинився на межі розвалу

22.02.2017
У нинішньому році суцільний колапс загрожує Херсонському аграрному університету, де вже майже рік не можуть визначитися з ім’ям нового керівника вузу.
 
На крісло нині претендують шість осіб, проте ніхто з них не користується належним авторитетом у колективі. 
 
У квітні минулого року Міністерство освіти та науки України вже вносило до списку кандидатів на посаду ректора Херсонського державного аграрного університету шістьох претендентів.
 
Однак вибори ректора закінчилися провалом: ніхто з кандидатів не набрав потрібної кількості голосів.
 
Якщо «друга спроба» також завершиться нульовим результатом, фахівці Міністерства освіти та науки України запропонують керівництву Херсонської ОДА розглянути можливість розформування або приєднання ХДАУ до іншого вишу.
 
Була озвучена й третя пропозиція: перепрофілювати вищий навчальний заклад у коледж через неспроможність трудового колективу обрати собі ректора.
 
— Внутрішній ВВП Херсонщини майже на сорок п’ять відсотків формує аграрний сектор, тому наша область не має права втрачати «кузню сільськогосподарських кадрів», — заявив очільник Херсонщини Андрій Гордєєв. — У 2016 році тільки 24 відсотки випускників херсонських шкіл продовжили навчання у місцевих вишах, інші — роз’їхалися по інших регіонах.
 
За словами чиновника, розвиток економіки південного регіону не має сенсу, якщо молодь вважає за краще залишати «депресивний» у плані пошуку роботи регіон.
 
Зараз на Херсонщині вже розроблено програму збереження та підтримки людського потенціалу. Стабільна робота міських вишів — один iз її пріоритетних напрямів.
 
За словами нинішнього депутата Верховної Ради України та колишнього ректора Херсонського державного університету Олександра Співаковського, об’єднання колективу ХДАУ необхідне для порятунку долі одного з найважливіших для аграрного регіону внз.
 
До речі, аналогічна ситуація з ви­борами ректора сталася у Херсонському державному університеті, де навчається понад десять тисяч студентів, півтора року тому. Через чутки про можливе розформування там ледь не спалахнув бунт.
 
Новини про те, що виш чекає реорганізація з частковим розпродажем майна, наполегливо циркулювали на всеукраїнському рівні кілька місяців.
 
Причиною паніки стала також перспектива ліквідації самого вишу в нині існуючому форматі, оскільки умовами договору про співпрацю між Україною та МВФ передбачено скорочення на 5 відсотків усіх шкіл, а також зменшення більш ніж удвічі кількості вищих навчальних закладів, що нині працюють в Україні.
 
Під скорочення потенційно потрапляють й херсонські виші, які після реформування повинні бути «оптимізовані», наслідком цього може стати частковий розпродаж майна.
 
До цих пір адміністрації Херсонської області вдавалося успішно «розрулювати» ситуацію із кадровими питаннями у вишах області.
 
Тому є надія, що Херсонський аграрний університет переживе вибори ректора та успішно продовжить своє існування. У цьому році сільськогосподарський університет Херсонщини відзначив 143 роки від дня свого заснування.
 
На даний час у ньому навчаються понад п’ять тисяч студентів та працюють приблизно п’ятсот педагогів та науковців.