Конфлікт між батальйоном «Аскер» та військовими ЗСУ на Чонгарі вдалося владнати мирним шляхом

15.02.2017
Як розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, сутичка між бійцями ЗСУ та представниками громадської організації «Аскер» сталася через незаконне захоплення території розташування кримськотатарського батальйону в Генічеському районі на КПП «Чонгар».
 
Українські військові увірвалися минулої ночі на територію кримськотатарського підрозділу на БТРі, зламавши при цьому в’їзні ворота та пом’явши чуже майно.
 
Пізніше представники влади на Херсонщині заявили, що конфлікт стався через неузгодженість дій між бійцями під час проведення нічних військових навчань.
 
— Військовослужбовці України вже вибачилися перед бійцями кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана за нічне вторгнення, — заявив координатор блокади Криму Ленур Іслямов.
 
— Для нас найголовніше, що ніхто з військових та цивільних людей не постраждав. У нас немає ворогів на території материкової України. Наша мета одна: повернути Крим як кримськотатарську територіальну автономію у складі України.
 
Солідарний з ним і командир 34-ї бригади 57-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ Дмитро Красильников. Комбат заявив, що бійці його підрозділу готові своїми силами полагодити та виправити все те, що було зруйновано через нічне непорозуміння.
 
За словами прес-секретаря Нацполіції Ярослава Тракала, приводом для виїзду оперативно-слідчої групи на КПП «Чонгар» спочатку стала заява 45-річної мешканки Новотроїцького району, яка повідомила, що поруч із КПП «Чонгар» невідомі перекрили дорогу й не пропускають її авто. 
 
А ось радник очільника МВС Ілля Ківа зв’язався з українськими військовими на КПП «Чонгар» та заявив, що на базі кримськотатарського батальйону був виявлений нелегальний склад вогнепальної зброї.
 
За його інформацією, там зберігалося близько 50 гранатометів «Муха», вибухівка, тротил, більше 60 упаковок із патронами (в кожній — по 600 патронів), автомати Калашникова та чотири кулемети ПК.
 
Пізніше через соціальні мережі було поширено фотографії вилученої зброї. 
 
Як повідомили у прес-службі Національної поліції на Херсонщині, співробітники слідчого відділення Генічеського ОП ГУНП уже порушили кримінальне провадження за ст. 263 КК («Незаконне поводження зі зброєю або вибуховими речовинами»).
 
Правоохоронці з’ясовують, як саме зброя потрапила на територію КПП «Чонгар». Балістична та вибухово-технічна експертизи повинні встановити справжнє походження вилучених предметів. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Міністр оборони України Степан Полторак зустрівся з приводу подій на КПП «Чонгар» з одним із лідерів кримсько­татарського народу Рефатом Чубаровим.
 
Співрозмовники обговорили перспективи призову на контрактній основі вихідців із Криму та добровольців кримських підрозділів до спеціалізованої бригади морської піхоти.
 
У Міністерстві оборони України підкреслили, що формування нового підрозділу відбуватиметься з урахуванням віросповідання та традицій особового складу.