За стандартами цивілізації: в Україні нарешті прийняли закон про антидопінговий контроль у спорті

15.02.2017
За стандартами цивілізації: в Україні нарешті прийняли закон про антидопінговий контроль у спорті

До того, як американця Ленса Армстронга «вивели на чисту воду», його вважали живою легендою велоспорту. (Фото з сайта www.vokrug.tv.)

Наприкінці минулого року заступник міністра молоді та спорту та водночас президент федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул у дуже наполегливій формі просив народних депутатів прийняти необхідні законодавчі акти для посилення боротьби з допінгом у спорті.
 
Інакше, як ішлося у листі Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій до ФЛАУ, на українських спортсменів, зокрема легкоатлетів, могли бути накладені суворі санкції.
 
Минулого тижня вітчизняні законотворці виправили існуючий недолік і прийняли закон про антидопінговий контроль у спорті.
 
«Завдяки ухваленню цього закону Україна повністю виконала взяті на себе зобов’язання перед Всесвітнім антидопінговим агентством. Тут ми на декілька порядків випереджаємо Росію і маємо повне право позиціонувати себе як європейську державу, яка веде боротьбу з допінгом разом з усім світом, — за тими ж принципами та стандартами», — відзначив керівник «спортивного» міністерства Ігор Жданов.
 
Тим часом Спортивний арбітражний суд у Лозанні визнав винною у вживанні заборонених препаратів чергового представника російської легкоатлетики, постановивши анулювати всі результати бігунки на 800 м Марії Савінової у період 26 липня 2012 — 19 серпня 2013 року.
 
Що автоматично позбавило олімпійську збірну Росії ще одного «золота» — цього разу, здобутого на Іграх у Лондоні-2012.
 
Загалом через свою причетність до застосування допінгу під час підготовки до Пекінської (2008) та Лондонської олімпіад росіяни вже втратили більше двох десятків нагород.
 
У переважній більшості випадків iшлося про вживання російськими спортсменами заборонених анаболічних стероїдів. 
 
Попри те, що керівники російського спорту продовжують заперечувати системний характер застосування заборонених стимуляторів для підкорення своїми повпредами Олімпу, спіймані «на гарячому» атлети один за одним повертають до Міжнародного олімпійського комітету здобуті в нечесний спосіб нагороди.
 
А от американський велогонщик Ленс Армстронг, котрого кілька років тому також спіймали на нехтуванні антидопінговими правилами, окрім втрати статусу легенди та прощання з титулом семиразового переможця «Тур де Франс», схоже, буде змушений заплатити ще й величезний штраф.
 
Уряд США в судовому порядку вимагає від Армстронга грошову компенсацію в розмірі 100 мільйонів доларів за те, що допінговий скандал, який розгорівся навколо гонщика, що представляв команду US Postal, негативним чином вплинув на імідж американської дер­жави.
 
Нагадаємо, що, опинившись у міцних «обіймах» національних органів, які ведуть боротьбу з допінгом, Армстронг був змушений зізнатися у вживанні заборонених препаратів, без яких, за його ж словами, взагалі неможливо піднятися на спортивну вершину.