Обілюють честь мундира

10.02.2017
У Врадіївці Миколаївської області відбулося перше судове засідання у резонансній справі про вбивство 34-річного Олександра Цукермана, в якій фігурують одразу четверо співробітників правоохоронних органів.
Адвокат потерпілих Іван Ангелін наполягає на виплаті 10 тисяч гривень моральної компенсації матері вбитого чоловіка. Ще 200 тисяч гривень, на думку адвоката, повинна отримати вдова Олександра Цукермана, а от решта коштів (по 2 тисячі гривень щомісяця) необхідні для утримання до повноліття малолітніх дітей родини, яка втратила годувальника.
— Крім мене, ще є двоє свідків, які підтвер­джують, що Олександра вбили саме поліцейські, — заявила на суді мати вбитого. — Висновки судмедекспертизи красномовно говорять про те, що відразу чотири кулі досягли серця. Всi, хто винен у загибелі мого сина, повинні утримуватися під вартою. 
Однак, поки що лише один iз підозрюваних, а саме водій Денис Ляхвацький, перебуває під арештом. А от трьох інших (Миколу Хоменка, Олександра Причипойду та Романа Богача) випущено під заставу. Адвокат родини Цукерманів вважає, що це стало можливим через те, що багато фактів у справі про вбивство було сфальсифіковано.
Сторона захисту заявляє про те, що тяжкі тілесні травми, які завдали співробітники поліції Кривоозерського райвідділу Олександру Цукерману 24 серпня минулого року, співробітники Миколаївської прокуратури пізніше перекваліфікували на «легкі тілесні». Крім того, у висновку судмедекспертів чітко сказано про чотири кулі, які витягли з тіла вбитого. А от у документах справи на суді була оприлюднена інформація лише про два постріли в серце.
Нагадаємо, резонансне вбивство, що сколихнуло всю Україну, відбулося у ніч напередодні Дня незалежності. Група поліцейських, яка прибула на виклик дружини Олександра Цукермана для того, щоб утихомирити хулігана, жорстоко побила чоловіка. Потім один iз поліцейських просто розстріляв 34-річного Цукермана з револьвера. До речі, зброю, з якої й було скоєно фатальні постріли, водій Денис Ляхвацький викинув до річки Кодима.
Цей речовий доказ знайшли лише наприкінці листопада минулого року водолази ГСЧС Миколаївщини. Судово-балістична експертиза підтвердила, що саме з цього револьвера в серце Олександра Цукермана було випущено чотири кулі, що й стало причиною його смерті.
У ході досудового розслідування Денис Ляхвіцький визнав свою провину у частині вбивства Олександра Цукермана. Однак колишній поліцейський заявив, що діяв правильно, адже Цукерман перебував у стані сильного алкогольного сп’яніння та міг становити загрозу для життя людей. Солідарний з екс-поліцейським i перший заступник прокурора Миколаївської області Степан Божило, який брав участь у кримінальному провадженні за фактом убивства. За його словами, слідство дійшло висновку, що якихось кримінальних діянь співробітники поліції не чинили. Єдине, в чому їх можна було б звинуватити, це несвоєчасне реагування на ситуацію, що й призвело до трагедії.