Хуліганство як аргумент

10.02.2017
Хуліганство як аргумент

Відірваний рукав депутат Лещенко назвав платою за те, щоб «суспільство знало, хто займається корупцією». (Фото з сайта ua-reporter.com.)

Шоста сесія парламенту лише розпочала свою роботу, а у Верховній Раді — кілька скандалів. Учора в центрі уваги журналістів опинилися депутати від БПП Іван Мельничук та Сергій Лещенко. Останній напередодні розмістив у «Фейсбуці» пост про те, що, за його інформацією, депутати від лояльної частини БПП бойкотують засідання Антикорупційного комітету Ради. «Кажуть, їх викликали на Банкову і наказали зривати кворум. Кілька разів зірвуть — і потім можна звинувачувати комітет у недієздатності», — написав Лещенко. Ці слова настільки обурили Мельничука, що він узявся просто під час голосування з’ясовувати стосунки, порвавши Лещенкові рукав піджака. Ця бійка ледь не зірвала голосування.
А напередодні «відзначився» ще один депутат від БПП Олексій Гончаренко. На знак протесту проти висловлювань Надзвичайного і Повноважного посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля, який заявив, що не бачить проблеми проведення виборів у зоні АТО в умовах російської окупації, Гончаренко прийшов до будівлі німецької амбасади і балончиком iз червоною фарбою написав слово NEIN на фрагменті Берлінської стіни, виставленої на території посольства. Ці дії депутата викликали ледь не міжнародний скандал — німецька сторона назвала їх «неадекватними». А Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що проти Гончаренка «розпочато кримінальне провадження за правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 296 КК України (хуліганство)».
На тлi цих скандалів на другий план відійшло саме голосування у парламенті. А воно вчора, на відміну від попередніх днів (у середу, через відсутність кворуму, Андрій Парубій навіть достроково закрив засідання через відсутність кворуму) було досить продуктивним. Зокрема, було прийнято в першому читанні Закон «Про Конституційний Суд України», яким передбачено конкурс для відбору кандидатур на посаду судді, змінено структуру КСУ, запроваджується інститут спеціального радника. «Проектом закону передбачено сучасну модель Конституційного Суду. Зокрема, змінено організаційну структуру КСУ: Суд діятиме у складі Великої палати, Сенату та Колегії. Звільнення суддів відбуватиметься безпосередньо Конституційним судом, передбачено гарантії безпеки судді КСУ та членам його сім’ї. А головне, передбачається запровадження нового для України інституту — конституційної скарги — як додаткового механізму захисту прав і свобод громадян. Відтепер фізичні та юридичні особи зможуть звернутися з письмовим клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції України того закону, який застосований в остаточному судовому рішенні по їхній справі. Є прогнози, що завдяки введенню конституційної скарги зменшиться кількість скарг до ЄСПЛ від України», — зазначив у коментарі «УМ» один з авторів закону Василь Яніцький.
Також народні депутати прийняли в першому читанні проекти законів «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо розгляду справ за участю присяжних)» та «Про Український культурний фонд». У порядку денному була і низка законопроектів, які стосувалися місцевого самоврядування та державної служби, розгляд яких припав на другу половину дня.
Але, за законами психології, вчорашнє засідання все одно запам’ятається черговою бійкою депутатів та порваним рукавом. Закони жанру ніхто не скасовував.