Позиційний «захист» для прогресу

07.02.2017
Позиційний «захист» для прогресу

Еліна Світоліна — переможниця «200-тисячника» в Тайбеї. (Фото з сайта www.wtatennis.com.)

Узявши за орієнтир першу «десятку» світового рейтингу WTA, 22-річна одеситка Еліна Світоліна активно працює  над тим, аби забезпечити рейтингове «зростання». 
Коли на дебютному в сезоні турнірі найсильніша тенісистка України перемогла на той час першу ракетку планети — німкеню Ангелік Кербер, здалося, що «дорога до зірок» занадто багато часу не займе. Проте виступ Світоліної на «Аустреліен оупен» показав її слабкі місця. Найбільше, чого бракує талановитій спортсменці — стабільності та досвіду. Одна справа штампувати перемоги над «середняками», інша річ — стабільно вигравати матчі у приблизно рівних за силою суперниць.
Минулими вихідними в Тайвані Еліна Світоліна виграла свій п’ятий за ліком турнір WTA, проте ніякої «прибавки» в рейтингу зробити їй не вдалося. Як і на початку року, вона залишилася на 13-й сходинці. У цілому не дивно, адже на змаганнях в Тайбеї зі скромним призовим фондом 227 тисяч доларів, наша співвітчизниця мала перший номер посіву, тож, по суті, лише захищала свою позицію в рейтингу. 
І, варто сказати, зробила це вона доволі впевнено. Хоча несподівано головні проблеми на шляху до тріумфу в Еліни виникли в чвертьфіналі, де їй протистояла, загалом, найскромніша з опоненток — «кваліфаєр» Онс Жабер iз Тунісу. Прикметно, що саме їй українка й програла єдиний на турнірі сет. Решту ж матчів, зокрема, й фінальний — проти китаянки Пен Шуай (6:3, 6:2), Світоліна виграла за пришвидшеною програмою. Утім, як свідчить останній очковий перерахунок WTA, подібних тріумфів для рейтингового зростання Еліні буде замало. Бажання ж пробитися до світової «топ-10» потрібно підкріплювати відчутними здобутками на більш рейтингових турнірах. По суті, подібного роду «200-тисячники» Світоліна вже переросла. Необхідний крок нагору — туди, де «обертаються» дівчата з елітної обойми.
А наскільки готовою до штурму нових висот є перша ракетка нашої країни, думається, покажуть її поєдинки в Кубку федерації, котрі наша жіноча збірна найближчих вихідних зіграє в матчі з командою Австралії. Після кількарічної перерви наші дівчата повертаються до когорти найсильніших збірних світу. Протистояння з представницями Зеленого континенту стане хорошим тестом не тільки для всієї синьо-жовтої команди, а й для її лідера. 
Обоє лідерів австралійської команди — Саманта Стосур (23-тя ракетка планети) і Дар’я Гаврилова (26-а) — тенісистки з серйозними амбіціями. У свої кращі часи 32-річна Стосур була четвертою ракеткою WTA, тож, без сумніву, буде хорошим екзаменатором для українських майстринь великої ракетки. 
 

ТАБЛО

Турнір WTA в Тайбеї (Тайвань, призовий фонд — 227 тисяч доларів.). Фінал. Світоліна (Україна, 1) — 
П. Шуай (Китай) — 6:3, 6:2. Півфінал. Світоліна — Мінеллі (Люксембург) — 6:3, 6:2. Чвертьфінал. Світоліна — Жабер (Туніс, Q) — 6:1, 3:6, 7:6 (7:4). Друге коло. Світоліна — Градецька (Чехія) — 6:4, 7:5. Перше коло. Світоліна — Родіна (Росія) — 6:3, 6:0.