Церква, шопка і кумедний олень: у прикарпатському селі створили дивовижне містечко з льоду

25.01.2017
Церква, шопка і кумедний олень: у прикарпатському селі створили дивовижне містечко з льоду

Велика крижана церква у селі Спас. (Фото з власного архіву.)

Село Спас Коломийського району Івано-Франківської області з року в рік дивує гостей.
 
Влітку тут проводять фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас», а взимку створюють дивовижне містечко з льоду.
 
Нині на березі річки можна побачити велику крижану церкву, поряд шопка, в якій Йосип та Марія, маленький Ісусик у яслах та янголята, за кілька кроків — скульптура лебедів і кумедний олень, запряжений у крижані санчата.
 
На створення льодового містечка використали понад 100 тонн криги. Виготовляли скульптури шiсть робочих днів. 
 
«На Водохреще в нас постійно святили воду на річці. Треба було обов’язково зробити хрест iз криги. А потім ми почали його вдосконалювати, робити арки, скульптури — і вже шість років робимо щораз більше споруд iз криги, — розповідає художник-аматор Василь Симчишин.
 
— Ми беремо з річки лід, рубаємо його бензопилами. Цього року льоду дуже багато. Взагалі, створення льодового містечка дуже залежить від погоди. До роботи над скульптурами долучається багато жителів села: хтось допомагає фінансово, хтось дає бензопили, хтось — техніку».
 
Щороку у Спасі відбувається і Розколяда — підсумок обрядів новорічно-різдвяного циклу: Коляди, Степана, Меланії, Василія та Йордану. Начальник відділу культури Коломийської районної державної адміністрації Людмила Федор розповiла:
 
«У Спасі Розколяда проводиться щорічно, але свято районного рівня тут відбулося втретє. Традиційно Розколяду відзначають або на Водохреще, або в якийсь iз найближчих вихідних днів. Цьогоріч на свято приїхали колективи, які стали переможцями районних конкурсів новорічно-різдвяних обрядів. Колективи колядників отримають нагороди: комп’ютерні класи, музичні центри, радіомікрофони для сільських шкiл. Також проходив конкурс серед єпархій Греко-католицької та Православної церков, його переможці нагоро­джені сертифікатами на облаштування дитячих майданчиків біля церков».
 
«Нашому селу випала велика честь — можливість представити наші традиції, давні чи сучасні колядки. Такі свята — це престиж села, як кажуть у нас — гонор!» — каже завідуюча бібліотекою села Спас Наталія Дмитерчук. 
 
Неподалік від Спаса ще одне дивовижне село — Нижній Вербіж. Тут теж встановили скульптури з льоду. На березі річки Лючка маленька капличка і невеличка церковка, а ще янголи з Різдвяними зірками.
 
А на замерзлій воді річки, поряд з ополонкою, біблійний сюжет хрещення Ісуса Христа: вирізьблені з льоду фігури Ісуса та Івана Хрестителя.
 
Льодове містечко в Спасі створюють щороку, кожного разу скульптури різні.
 
Тому наприкінці Різдвяних свят варто відкласти всі справи і поїхати відзначити Розколяду у цьому мальовничому селі на Коломийщині.