Телевежу для Донбасу і Криму на Чонгарі монтують навіть в негоду

17.01.2017
Монтаж телевежі на Чонгарі для трансляції українських передач на окуповані Росією Крим та Донбас ведеться швидкими темпами, незважаючи  на складні погодні умови.

Будівництво стратегічно важливого об’єкта, за словами голови Генічеської РДА Олександра Воробйова, триває з випере­дженням графіка. 

Вже змонтовані та готові до роботи 108 метрів загальної конструкції нової телекомунікаційної вежі. Залишилося завершити роботи з монтажу ще 42 метрів та запустити телевежу в експлуатацію.

За прогнозами фахівців, перша радіопередача, розрахована на слухачів Криму, зможе вийти в ефір уже в лютому поточного року.

А от із середини квітня українські програми почують на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вже видала ліцензії чотирьом радіостанціям, які спочатку будуть віщати на Крим, а потім охоплять також окуповані території Донбасу.

Окрім місцевої херсонської радіостанції, ліцензії отримали: кримськотатарське радіо Meydan, станція «Українське радіо» (суспільне мовлення),  та «Радіо кримських громад».
 
— За організацією потужного транслятора у Генічеському районі напружено стежать як терористи двох невизнаних республік, так і представники окупаційної влади Криму, — заявив член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський. — Сподіваюся, що міжнародні правозахисні організації будуть оперативно реагувати на утиски свободи слова на окупованих територіях України.
 
Побоювання Сергія Костинського обґрунтовані, адже самопроголошений міністр зв’язку, внутрішньої політики та інформації у Криму Дмитро Полонський уже заявив про те, що мовлення з Чонгару буде припинено як таке, що не відповідає російському  законодавству.

А от ватажок терористів Олександр Захарченко швидко віддав наказ глушити сигнал «Українського радіо» на тимчасово окупованих територіях. Проте українська сторона розглядає всі ці заяви як добрий знак про те, що роботу в обраному напрямку слід продовжити. Адже слово — це також досить потужна зброя масової дії. 
 
Телевежу обіцяють побудувати без витрат із державного бюджету. За словами директора ТОВ «Телемережі України» Петра Семерея, будівництво телекомунікаційної вежі фінансується за рахунок його підприємства. Установку та будівництво вежі він оцінив у півтора мільйона гривень.

Стільки ж, за його словами, коштує й необхідне технічне обладнання для організації процесу мовлення. Відзначимо, що під будівництво нової телекомунікаційної вежі на тривалий термін було орендовано досить велику земельну ділянку.
 
Нагадаємо, що монтаж телевежі з потужністю мовлення у п’ять кіловат був розпочатий на КПП Чонгар 2 грудня 2016 року. Щоб заглушити настільки потужний сигнал, представникам окупаційної влади у Криму знадобиться величезний ресурс електроенергії, якого там поки що немає. 
 
Після того, як монтаж телевежі на Чонгарі буде завершено, почнеться якісне цілодобове мовлення «Українського радіо» на тих територіях України, які тимчасово перебувають в окупації.