«Паливо» для організму: чим найкраще зігріватись під час морозів

11.01.2017
«Паливо» для організму: чим найкраще зігріватись під час морозів

Теплі напої допоможуть зігрітися в мороз. Але — не алкоголь! (Фото з сайтаliveinternet.ru.)

Мабуть, ви не раз чули поради на кшталт: «Мерзнеш? Випий сто грамів!». Помилково вважати, що спиртні напої допоможуть пережити зимові морози.
 
Навпаки, алкоголь лише на коротку мить створить ефект тепла, розширюючи судини. Але вони (судини) дуже швидко звузяться і процес замерзання — прискориться. І що далі?
 
Пити, доки не спорожніє пляшка? Звісно ж, це не вихід. Навпаки — вживати алкогольні напої взимку слід дуже обережно. Найкращий метод зігрітися о цій порі — скоригувати власний раціон.
 
Дієтологи радять неодмінно вживати білкову їжу. Білки — це паливо для ваших внутрішніх «батарей». Однак не захоплюйтеся червоним м’ясом — під час його перетравлення утворюється занадто багато токсинів.
 
Учені стверджують: надмірне вживання червоного м’яса є основною причиною виникнення раку товстої кишки. Біле м’ясо для організму набагато корисніше. А з точки зору внутрішнього тепла біле м’ясо аж ніяк не поступається червоному.
 
Не варто недооцінювати тваринних жирів — вони дуже важливі для «внутрішнього» зігрівання.Найкращий тваринний жир — розтоплене вершкове масло. Але не просто розтоплене, а доведене кипінням до абсолютно прозорого стану.
 
Таке масло ідеально засвоюється організмом, не викликаючи утворення холестеринових бляшок. І дуже корисне для зігрівання зсередини.
 
Не забувайте про «зігріваючі» спеції. Насамперед це кардамон, кориця, лавровий лист, гвоздика, червоний і чорний перець, імбир, шафран, мускатний горіх, куркума, кмин. Хоча варто пам’ятати: деякі з прянощів можуть викликати індивідуальне несприйняття організмом. І не варто вживати їх перед сном: вони бадьорять і не дають заснути.
 
А ще дуже добре зігріває молоко. Або будь-які напої з додаванням молока. Кава з молоком, лате з корицею, какао — це не тільки дуже смачно, а ще й добре зігріває зсередини.