Разом зі щасливою новиною про народження Господнього Сина до кожної домівки завітає Різдво. Дитячими дзвіночками, веселими колядками, цікавими вертепами воно всім сповіщатиме про таїну спасіння.
До цього величного свята і готуються велично. У прибраних оселях ставлять дідухи, плетуть різдвяні павуки із соломи, готують найсмачніші страви.
Любов Скок iз Київщини, провідний бібліотекар ЦНБ ім. Вернадського, готуючись до Різдва, черпає поради з книг та прислухається до досвіду старших. Має солідний записник iз рецептами «від руки» і таке ж солідне «кухонне резюме».
До свята вона пропонує приготувати свинину з курагою. На півтора кілограма свинини треба буде 250 г кураги, сіль, перець, 3-4 зубчики часнику, пiвсклянки бульйону.
Насамперед потрібно зрізати з м’яса жир і розтопити його. М’якоть відбити, натерти сіллю, чорним перцем і часником.
На м’ясі зробити надрізи, вкласти в них курагу без кісточок, покласти в сотейник, полити бульйоном чи окропом і поставити в духовку на 20 хвилин.
Потім знову полити і довести до готовності. Подавати нарізаним на порції.
Дуже смачно вдається підчеревина, запечена зі спеціями — те, що треба до свята!
На приблизно двокілограмовий шматок підчеревини з рівномірним поєднанням м’яса і сала треба буде 4 чайні ложки солі і часник та спеції — за смаком.
Спочатку слід ретельно пошкрябати ножем шкірку, а потім підчеревину старанно помити й обсушити серветкою.
Приготувати суміш, якою натиратимемо шматок: вичавити часник, подрібнити кілька лаврових листочків, додати сіль, чорний і духмяний перець, коріандр, паприку, хмелі-сунелі й перемішати до однорідної маси.
Отриманою сумішшю натерти підчеревину з усіх боків, покласти в целофановий кульок (не зав’язувати) і залишити при кімнатній температурі годину-дві, після чого покласти на добу в холодильник промаринуватися.
Далі щільно згорнути підчеревину у вигляді рулету, зав’язати товстою ниткою, загорнути у фольгу і поставити у розігріту духовку випікатися (приблизно на півтори години). Якщо потрібно, щоб зарум’янилася шкірочка, — наприкінці зняти фольгу.
Вже готову підчеревину треба остудити, а потім покласти у холодильник і подавати до столу наступного дня — з хроном, гірчицею, овочами, зеленню.
Пані бібліотекар радить і смачний м’ясний рулет з овочами та маринованими грибами.
Потрібно 500 г яловичини, змішаної з 300 г свинини, 200 г маринованих грибів, 2 круто зварені яйця, 2-4 картоплини,1-2 морквини, 0,5 склянки вершків, 2 скибки черствого білого хліба, 2-3 ложки смальцю, пучок петрушки.
М’ясо разом iз хлібом перемолоти, вимішати з нарізаними на кубики яйцями, грибами, картоплею, морквою, а також вершками, перцем, сіллю і залишити масу на 10 хвилин.
Сформувати батон і покласти в змащену жиром форму, наколоти виделкою, залити розігрітим жиром і смажити 20-30 хвилин на маленькому вогні, підливаючи потроху теплу воду. Холодним порізати на шматочки і подавати із зеленню.
Печеня з яловичини та грибів також асоціюється у пані Любові Скок зі святом. На півкілограма яловичини потрібно 2 столові ложки смальцю для обсмажування м’яса, морквина, цибулина, корінь петрушки, півсклянки сметани, столова ложка томатної пасти, 300 г свіжих грибів (чи 50 — сушених), кілограм картоплі, сіль і перець за смаком.
Яловичину порізати на шматки, посолити, поперчити й обсмажити з нарізаними морквою, цибулею, коренем петрушки і томатом-пюре. Скласти у сотейник, залити бульйоном і тушкувати до напівготовності.
Підготовлені гриби відварити, подрібнити і злегка обсмажити з цибулею. Обчищену картоплю нарізати шматочками, обсмажити і скласти в сотейник, другим шаром — м’ясо з овочами, зверху — гриби з цибулею. Заливають грибним відваром та сметаною, посипають зеленню петрушки. Запікають у духовці до готовності всіх інгредієнтів.
Медова паляниця — напевне, та, про яку співається в колядках. Любов Скок пропонує спекти таку, переконана, що це робити нескладно, зате і пухкий високий вигляд вашої випічки, і солодкий аромат, і надзвичайний смак — усе засвідчить те, що свято вдалося на славу.
Для тіста потрібно: склянка цукру, 2 столові ложки масла, 2 столові ложки меду, 2 яйця, чайна ложка соди, гашена оцтом, 3 склянки борошна.
Яйця збити з содою. Цукор, масло, мед поставити на вогонь, коли закипить, додати яйця. Маса збільшиться у 2-3 рази. Гарячим замісити і відразу розкачати 5 коржів. Випікати до зарум’янення коржів (вони рум’яняться швидко — не перепечіть).
Для крему: 100г розм’якшеного масла, 2 склянки сметани, склянка цукру — все розтерти, а потiм збити і перемастити коржі. Прикрасити подрібненими сухофруктами, тертими горіхами чи шоколадом, шматочками мармеладу чи випеченими фігурками.
Щасливого Різдва! Миру, достатку і щастя!