Грип качки принесли: на Херсонщині вперше за 8 років зафіксували пташиний грип

20.12.2016
Джерело високопатогенного вірусу, небезпечного як для домашніх тварин, так і для людини, знайшли відразу в трьох районах Херсонської області. Першими забили на сполох фермери Генічеського району, в селі Новодмитріївка, які стали свідками масової загибелі курей та качок на своїх подвір’ях.
 
— Представники Держпродспоживслужби оперативно взяли всі необхідні аналізи та відправили до Києва, — розповів перший заступник голови РДА Олексій Сищенко. — Через кілька діб прийшов результат, який підтвердив, що на Херсонщині «погуляв» небезпечний пташиний грип типу AН5.
 
Епідеміологи санепідемслужби швидко встановили ще два джерела зараження, розташовані у селі Новоолександрівка Каланчацького району, а також у селі Цукури Каховського району та на мисливських угіддях сільради Новокам’янська. У всіх трьох районах Херсонщини рішенням Державної надзвичайної протиепідемічної комісії оголошений карантин. Вдалося з’ясувати й джерело зараження: це дикі качки, які стали здобиччю мисливців iз Генічеського району. Чоловіки, як годиться, приготували з трофеїв гідну закуску, а сирі тельбухи віддали на корм домашнім курям. Саме така безпечність i викликала загальний спалах епідемії пташиного грипу на Херсонщині.
 
— Ветеринарним лікарям та співробітникам ГСЧС на Херсонщині довелося обійти кожен двір у всіх трьох постраждалих від підступної інфекції районах, — розповіла керівник Держслужби з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів на Херсонщині Наталія Аcатуpова. — Було утилізовано загалом 4,5 тисячі тушок курей, індиків i качок. Причому мешканці сіл, що потрапили до карантинної зони, добровільно віддавали свою птицю на забій, як тільки дізнавалися про загрозу захворіти на пташиний грип.
 
За словами фахівців, дикі водоплавні качки та гуси вже не вперше стають джерелом зараження свійської птиці небезпечною недугою. Пернаті, які живуть у дикій природі, мають стійкiший імунітет і часто є просто переносниками зарази. Всю складність ситуації можна зрозуміти, якщо врахувати, що територією України проходить відразу шість шляхів мігpації перелітних птахів. Хворі качки та гуси здатні швидко поширити вірус на десятки тисяч кілометрів.
 
До кінця грудня триватиме мораторій, що обмежує всi поставки м’яса птиці з території України у країни Євросоюзу. Українські виробники вкотре зазнають збитків.
Згідно з даними Держстату, експорт м’яса птиці з Укрaїни за дев’ять місяців поточного року до країн Європи становить близько 2,19 тисячi тoнн на загальну суму близько 32 мільйонів доларів. 
 

ДОВІДКА «УМ»

За останні десять років спалахи пташиного грипу періодично фіксувалися епідеміологами у різних областях України. На Херсонщині востаннє пташиний грип АН5 реєстрували у травні 2006 року. Однак тоді небезпечна недуга не встигла перейти на домашню птицю, тому економічних збитків для України вдалося уникнути. Джерело інфекції виявив житель Генічеського району, який збирав яйця диких птахів на Арабатській Стрілці та випадково наткнувся на тушки мертвих бакланів поблизу Сиваша. Чоловік оперативно поінформував працівників ветеринарної служби про свою знахідку. У мертвих птахів, тоді знайшли небезпечний вірус, терміново вжили комплекс протиепідемічних заходів: у 10-кілoметрoвій зoні постійно стежили за клінічним станом птахів та про всі без винятку випадки захворювання інформували Міжнародне епізоотичне бюро (МЕБ), a на виїзді з Aрабaтськoї Стрілки тривалий час стояв кaрaнтинний ветеринарно-санітарний міліцейський пост.
Смерть людини від пташиного грипу вперше було зареєстровано в 1997 році під час спалаху захворювання домашньої птиці. Тоді було виявлено штам вірусу групи A (H5N1). Усього захворіло 18 осіб, із них 6 хворих померли. У серпні 2005 року було зареєстровано вже 112 випадків захворювання людини на пташиний грип у В’єтнамі, Тaїлaнді, Кaмбoджі та Індонезії. Тоді загинуло 64 людини з чотирьох країн. Останню смерть людини від H5N1 зафіксували в 2014 році у Кaнaді. За словами фахівців, сучасні віруси пташиного грипу здобули більшу стійкість та можуть жити в навколишньому середовищі до шести діб, а у тушках мертвих птахів вірус зберігає свою силу до одного року, незважаючи навіть на люті морози.