У Каневі просять європейців не кредитувати будівництво ГАЕС

14.12.2016
Жителі Канівщини, котрі виступають проти будівництва на тамтешніх землях Канівської гідроакумулюючої електростанції, дійшли зі своїм протестом до Європи. 
 
«Мешканці села Бучак написали листа до голови Європейського інвестиційного банку Вернера Хойера, у якому повідомили про свою незгоду з тим, що їх ставлять перед фактом виселення. 
 
Бо, пояснили, на цій землі, на якій люди живуть кілька тисячоліть, не може бути ніяких ГАЕС. Відтак просять урахувати їхню позицію і припинити процес розгляду банком проекту Канівської ГАЕС, у якому свідомо ігноруються факти існування та інтересів місцевої громади», — розповідає «Україні молодій» канівський активіст Дмитро Іванов, який є членом громадської ради при Канівській РДА.
 
За словами пана Дмитра, резонансна тема скандального будівництва Канівської ГАЕС стала предметом листування із зарубіжними фінансовими установами не лише місцевих жителів, а й громадських активістів тому, що ПАТ «Укргідро­енерго», яке збирається зводити ГАЕС, хоче позичити у європейців на це кошти. 
 
«Окрім селян, до європейських банкірів звернулися і відомі вчені, військові, ветерани ЗСУ, керівники всеукраїнських громадських організацій — це академік Леонід Шморгун, генерал-полковник Віктор Палій, заступник голови ГО «Громадянський рух за соціальні ініціативи ветеранів бойових дій, військової служби і правоохоронних органів» Олександр Зубков, голова ГО «Матері світу» Віра Швед, керівник ГО «Пам’яті Героїв» Андрій Чайка та інші», — веде далі пан Дмитро.
 
Він каже, що у цих листах чорним по білому українці повідомляють світових фінансистів про чималу кількість небезпек, до яких призведе будівництво Канівської гідроакумулюючої електростанції, наводять оцінки науковців у галузі геології, гідрології, екології, розповідають про унікальність цих земель як історичної пам’ятки, а також закликають банкірів зважити на ці аргументи під час прийняття рішення.
 
«На колективне звернення громадських активістів до ЄБРР відреагував Алістер Кларк, керуючий директор департаменту екології та сталого розвитку банку», — констатує Дмитро Іванов.
 
І додає, у тому листі повідомляється, що перед тим як буде вирішено, чи фінансувати проект, необхідна докладна його експертиза, що включає виявлення потенційних соціальних і екологічних наслідків відповідно до екологічної та соціальної політики банку.
 
Поки що, наголошує керуючий, цей процес iще не розпочався. 
 
Дмитро Іванов каже, що прийшла відповідь і на лист жителів Бучака від Хакана Луція, начальника відділу громадянського суспільства Генсекретаріату Європейського інвестиційного банку.
 
Він повідомив, що «оцінка банком цього проекту ще триває, а Укргідроенерго планує проведення консультацій із зацікавленими сторонами.
 
Громадські слухання передбачено провести з 20 лютого по 3 березня наступного року, але дата може змінитися.
 
«За процесом кредитування ГАЕС уважно стежить «Бенквоч» — мережа неурядових екологічних організацій у Східній Європі, яка контролює негативні впливи проектів міжнародних банків на природу та людей», — наголошує пан Іванов.
 
Тож, уточнює, представник «Бенквоч» в Україні Ірина Головко повідомила громадським активістам Канівщини, що процес розгляду банками проектів рівня Канівської ГАЕС дуже тривалий, вимагає проведення оцінок фінансової доцільності та екологічних ризиків.
 
Така оцінка відбувається за європейськими стандартами, які суттєво вищi за вимоги українського законодавства.
 
А остаточне рішення не може бути прийняте кулуарно до оприлюднення «Звіту про екологічну та соціальну оцінку проекту» та його широкого громадського обговорення.
 
Гроші на майбутнє будівництво Канівської ГАЕС потрібні чималі — понад 1 млрд. євро кредиту на цю споруду просить Укр­гідроенерго під державні гарантії.
 
Це 400 млн. євро — від Європейського інвестиційного банку, десь стільки ж — від Всесвітнього банку і до 200 млн. від ЄБРР.
 
І, що цікаво, гарантувати повернення кредитів має Верховна Рада через ратифікацію відповідних угод.