Картопляні варіації: три смачних салати з улюбленим овочем українців

14.12.2016
Картопляні варіації: три смачних салати з улюбленим овочем українців

Картопля у стравах українцям не набридає. (Фото з сайта dreamfood.ua.)

Картопля — наше все. І з неї можна готувати не лише перші та другі страви, а й безліч салатів. Варіювати інгредієнти можна скільки завгодно — картопляний салат буде смачним і апетитним. 
 
Один із найпростіших — салат картопляний із цибулею. Беремо 8 відварених картоплин, по 1 ріпчастій цибулині і яблуку, 4 ст. ложки рослинної олії, 1 склянку м’ясного бульйону, столову ложку готової гірчиця та 1-2 столові ложки 9%-го оцту (можна замінити соком лимона або розсолом).
 
Крім того, ще треба 2 мариновані огірки, 2 яйця, цукор, сіль і чорний мелений перець за смаком. Ідеально, якщо ще матимете змогу додати пару свіжих помідорів.
 
Зрозуміло, ці пропорції — для приготування страви на 6-8 осіб.
 
Спочатку треба почищену картоплю, огірки і яблуко без серцевини нарізати кубиками. Ріпчасту цибулю посікти. Для приготування заправки беремо гарячий бульйон, змішуємо з ріпчастою цибулею, гірчицею, оцтом.
 
Далі треба приправити сіллю, цукром і перцем, охолодити.
 
Змішуємо нарізані інгредієнти з заправкою і рослинною олією. Готовий салат викладаємо в салатницю і прикрашаємо часточками яєць і помідорів, гілочками зелені. 
 
На свято можемо зробити салат з картоплею і кальмарами.
 
Потрібно 400-500 г кальмарів, 2 варені картоплини середньої величини, 1 варена морквина, 1 солоний огірок, зелений горошок, майонез. Кальмари залити гарячою водою і варити 5 хвилин, зняти шкірку, нарізати соломкою. 
 
Картоплю, моркву (почищені, зрозуміло) та огірок нарізати дрібними кубиками.
 
Все змішати, посолити за смаком, заправити майонезом. Викласти салат в салатницю і можна подавати до столу.
 
Дуже швидко і просто можнв зробити салат «Фінський». Потрібно: 3 відварені картоплини, 1 варена морквина, 2 солоні огірки, 1 солоний оселедець або скумбрія (можна взяти готове філе або пресерви), зелень, майонез.
 
Усе почистити-нарізати дрібними кубиками, якщо потрібно, посолити за смаком, заправити майонезом і посипати рубаною зеленню. Якщо вам не вистачає до цього фінського набору цибулі, покришіть і її.
 
Смачного!