І піца, і голубці, і пиріг: топ смачних пісних страв

07.12.2016
І піца, і голубці, і пиріг: топ смачних пісних страв

Пиріг iз вишнями може бути пісним.

Є страви, за смаком яких майже неможливо визначити пісні вони чи скоромні.

Гриби, бобові, картопля, насіння, горіхи у вмілих руках стають настільки смачними, що навіть не передбачають скоромного «додатку».

І не треба вигадувати кулінарне «колесо», комбінувати десятки інгредієнтів, якраз у піст це зовсім зайве. 

Наквасьте голубців

Якщо ви ще не готували, то наквасьте смачних овочевих голубців: хрумких, пряних, ошатних. А знадобиться для цього (на одну капустину) 3 морквини і головка часнику.
 
Для розсолу потрібно: 1 л води, 1 столова ложка солі, 2 столові ложки цукру, по кілька горошин чорного і запашного перцю. 
 
Насамперед треба моркву натерти на тертці для корейської моркви, додати подрібнений часник, сіль за смаком. Можна додати гострий червоний пе­рець.
 
Відварити у підсоленій воді капустяне листя, обрізати потовщення, загорнути в нього моркву, укласти в миску або банки і залити перекип’яченим гарячим розсолом. 
Через 2 дні голубці готові. 
 
Із власного досвіду: рекомендую взяти хоча б дві капустини, навіть якщо ви «новачок» у цій справі. Не сумнівайтеся, голубці точно будуть смачними!

Пісна піца

А для дітей спечіть пісну піцу з картоплею, хоча не лише малятам така страва припаде до смаку. Це й не дивно, бо вона дуже смачна, а на вигляд — неначе з картинки!
 
Тож для тіста візьміть 200 мілілітрів води, 2,5 склянки борошна, 2 столові ложки оливкової олії, 2 чайні ложки сухих дріжджів, чайну ложку солі. Для начинки: 4 картоплини, помідор, 100 грамів печериць, 5 столових ложок томатної пасти, зелень, перець. 
 
Підігріту воду вилити в глибоку миску і розчинити сухі дріжджі, додати сіль та добре перемішати. Борошно просіяти і висипати в миску, ретельно вимішати тісто та додати оливкову олію, ще раз добре вимісити, накрити рушничком чи харчовою плівкою і поставити в тепле місце на годину, щоб тісто підійшло. 
 
Тим часом картоплю треба помити і відварити в шкірці до готовності, зняти з плити, процідити від води і залишити на деякий час, щоб вона охолола. Варену картоплю очистити від шкірки і порізати тонкими кружальцями.
 
Помідор помити і порізати шматочками. Печериці почистити і порізати. Тісто дістати з миски, посипати стіл борошном і розкачати тоненько, викласти на деко, зверху   змазати томатною пастою, викласти шматочки вареної картоплі, помідори та печериці, посолити, поперчити, посипати подрібненою зеленню, поставити в розігріту духовку і випікати 20 хвилин при температурі 180 градусів.

І розтане будь-яке серце!

А не лише ягоди, які ви заздалегідь наморозили. Прийшов час їх розморожувати і перетворювати чаювання холодного зимового вечора на смачне побачення з літом.
 
Пісний пиріг зі смородиною (малиною, ожиною, вишнею без кісточок, чорницями тощо) — це те, що треба холодної пори. 
 
Для тіста знадобиться 1,5 склянки борошна, 5 ложок олії, 2 столові ложки цукру, пакетик ваніліну, трішки солі і соди і 6 столових ложок холодної води. 
Для начинки — склянка замороженої смородини (чи інших ягід), 2 столові ложки цукру і столова ложка борошна. 
 
Ягоди розморозити. У миску просіяти склянку борошна, додати сіль, цукор, ванілін, воду, олію, перемішати, додати решту просіяного борошна із содою.
 
Замісити еластичне тісто, загорнути у плівку і поставити в холодильник на годину. В ягоди додати борошно і цукор, перемішати.
 
Духовку включити на 180 градусів, форму змастити олією. Тісто поділити на 2 частини: більшу і меншу. Розкачати велику частину, укласти у форму, зробити бортики. Зверху розподілити начинку. 
 
Розкачати меншу частину тіста, порізати його на смуги і викласти на пиріг решіткою. Змастити пензликом з олією. Посипати цукром і випікати у духовці 30-35 хвилин. Остудити пиріг трохи у формі, потім порізати шматочками і викласти на таріль. 

Зимові вишні

А цей пісний кекс — «Зимова вишня» — для особливих випадків, коли хочеться чогось надзвичайного!
 
Потрібно 400 г заморожених вишень, 2 столові ложки какао-порошку, 2 столові ложки меду, 2 склянки борошна, чайна ложка розпушувача для тіста, половина склянки олії, склянка цукру, пакетик ваніліну, трошки солі і цукрова пудра для посипання. 
 
Розморозити вишню. Сік, що утворився, перелити в склянку. До соку долити теплої води, щоб загалом вийшла повна склянка. Борошно просіяти, додати розпушувач і какао-порошок. Окремо змішати мед, олію, сіль, цукор, ванільний цукор, влити вишневий сік.
 
Добре вимішати. Додати вишні, перемішати, щоб ягоди розташувалися в тісті рівномірно. Вилити тісто у змащену олією форму для кексу. Випікати при 180 градусах 50-60 хвилин. Перевірити готовність зубочисткою.
 
Готовий кекс дістати з форми і притрусити цукровою пудрою. І літо також побуває на вашому чаюванні.
 
Смачного!