Дорого і сердито: у маршрутках Києва подорожчав проїзд

06.12.2016
Дорого і сердито: у маршрутках Києва подорожчав проїзд

На вихідних столичні та приміські перевізники зробили «подарунок» киянам та жителям навколишніх поселень — підняли ціни на проїзд фактично у всіх маршрутних таксі загалом на одну гривню. 
 
«Це не нові тарифи, вони були затверджені вже давно, — пояснюють у компанії «Союз-авто». — Але приміські «маршрутки», які їздять по Києву, демпінгують ціни, відбирають у міських перевізників пасажирів, ми змушені знижувати вартість.

Тепер «передмістя» возить пасажирів по Києву по 5 гривень. Тому і в нас змінився тариф, але тільки на деяких маршрутах. Ми багато коштів витрачаємо на оновлення рухомого складу. У цьому році придбали 60 автобусів з низькою підлогою. Наприклад, на маршруті № 445 усі 30 машин — нові». 
 
Голова асоціації «Автоперевізники Київщини» Олексій Павленко пояснює: «До травня 2015 року, коли було скасовано держ­регулювання тарифів на пасажирські перевезення, перевізники Київщини подавали керівництву області свої розрахунки з обґрунтуванням тарифу. Ще на той момент тариф подавався з розрахунку 51 копійка (а діяв 34) за 1 км (без обліку ПДВ і страхового збору).

Тоді «губернатор» не встиг підписати ці обґрунтування, і держрегулювання скасували. Перевізники стали самі встановлювати тариф». За словами Олексія Павленка,  ціни ще більше зростуть із нового року, коли підніметься (як обіцяв уряд) мінімальна заробітна плата.
 
Нагадаємо, ще з серпня комунальне підприємство «Київський метрополітен» почало психологічно готувати киян та гостей міста до можливого  подорожчання проїзду у три рази в 2017 році. «Починаючи з 2017 року, метрополітен перестане платити за електроенергію за тими ставками, що платить населення. Ми почнемо платити, як промислове підприємство», — виправдовується головний економіст КП Максим Демченко.