Кремлівська брехня не пройде

25.11.2016
Кремлівська брехня не пройде

Євродепутатка Анна Фотиґа вважає, що у вмінні задурманювати голови Кремль не поступається ісламістським терористам.

Європейський парламент ухвалив резолюцію польської євродепутатки Анни Фотиґи про загрозу, яку становить російська пропаганда, повідомляє сайт Польського радіо. У ній також є заклик до євросоюзних урядів ефективно протистояти ції пропаганді. «За» проголосували 304 євродепутати, «проти» — 179, 208 депутатів Європарламенту утрималися від голосування.
 
Ухвала резолюції є відповіддю на агресивну російську пропаганду, яка дозволяє собі перекручування фактів, дискредитацію євросоюзних установ, а також блокування рішень. Авторка резолюції пише, що Кремль використовує дослідницькі інститути, багатомовні телевізійні станції, інформаційні агенції і соціальні мережі, щоб ділити Європу та переписувати заново історію.

Крім цього, євродепутатка написала в резолюції, що Росія встановлює зв’язки з окремими країнами-членами Євроспільноти для своїх пропагандистських цілей і загального послаблення позиції ЄС, а не з метою справжнього діалогу. Щоб ефективно протиставитися ворожій пропаганді з Росії, евроспільнота повинна зайнятися стратегічною комунікацією — це одна з найважливіших тез резолюції. 
 
Росія та ісламські терористичні угруповання збільшують пропагандистський тиск на Євросоюз, попереджали євродепутати в обговоренні перед схваленням резолюції. Кремль і ісламісти спотворюють правду, наганяють страх, викликають сумніви і хочуть розділити ЄС, кажуть євродепутати. «Різні російські компанії, російське телебачення, «Спутнік» і так далі намагаються впливати на аудиторію в Європі.

Вони докладають зусиль, щоб розділити Європу і Сполучені Штати, щоб принизити те, що роблять США або Європейський Союз», — зазначив австрійський євродепутат-лівоцентрист Ойген Фройнд. У резолюції сказано, що ворожа пропаганда проти ЄС хоче паралізувати процес ухвалення рішень і дискредитувати євроінституції та що Кремль фінансує політичні партії й інші організації в ЄС. Євродепутати засуджують російську підтримку антиєвропейських сил, таких як крайні правi партії і популістськi сили. 
 
Автор резолюції та її доповідач Анна Фотиґа запропонувала збільшити фінансування створеної Єврокомісією групи, завданням якої буде боротьба з російською пропагандою. «Росія сприймає Центральну та Східну Європу як свою зону впливу», — переконана Анна Фотиґа. Екс-міністр закордонних справ Польщі Анна Фотиґа додала, що Москва дає собі таким чином дозвіл «на трохи більше у цій частині Європи».

Вона зазначила, що така поведінка порушує суверенітет держав-членів Європейського Союзу, які виникли після розпаду Радянського Союзу. Москва підриває також суверенітет східних сусідів Польщі, котрі не є членами ЄС і які Росія вважає «державами, що не відбулися».
 
Євродепутат говорила також про пропаганду, яку так звана «Ісламська держава» скеровує не тільки на мусульман, а також i на молодь, яка раніше не мала зв’язку з ісламом. Анна Фотиґа зазначила, що джихадисти, як і пропагандисти Кремля, використовують дуже сучасні засоби та широкий спектр психологічних інструментів.