БПП лідирує, "Батьківщина" і "Опоблок" дихають йому в потилицю - соцопитування

24.11.2016
БПП лідирує, "Батьківщина" і "Опоблок" дихають йому в потилицю - соцопитування

Хто кого? Соціологи ще не визначилися.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, то найбільше голосів отримав би Блок Петра Порошенка.
 
Про це свідчать дані соцдослідження Центру Разумкова, проведеного 4-9 листопада. Так, за партію Президента проголосувало би 13,3% респондентів (серед тих, хто має намір узяти участь у виборах). На другому місці — партія «Батьківщина» — 12,2%.
 
Далі — «Опозиційний блок» (10,6%), «Самопоміч» (8,9%), Радикальна партія Ляшка (6,3%), партія Рабиновича і Мураєва «За життя» (5,1%).
 
Прикметно, що такі нові політсили, як «Хвиля» (Саакашвілі) та «Національний корпус» (Білецький) поки не долають прохідний бар’єр — у них 2,1% і 0,4% відповідно. Тих, хто не визначився, було 15,8%, засвідчує Центр Разумкова.
 
Водночас дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 4-13 листопада, показують лідерство партії Юлії Тимошенко.
 
Так, серед тих, хто визначився зі своїм вибором і прийшов би на парламентські вибори найближчої неділі, 19,1% проголосували б за ВО «Батьківщина», 13,2% — за партію «Блок Петра Порошенка», 10,1 % — за «Опозиційний блок», 9% — за Радикальну партію Олега Ляшка, 8,1% — за партію «За життя», 6,1% — за партію «Громадянська позиція», 6% — за «Самопоміч», 5,5% — за ВО «Свобода».
 
Таким чином, підтримка всіх партій приблизно однакова, тільки «Батьківщині» КМІС дає майже на 7% електоральної підтримки більше, ніж Центр Разумкова.
 
Це — те, що стосується рейтингів політсил, які претендують на проходження до парламенту. А тепер кілька слів з приводу виборів президентських. 
 
Громадяни України підтримають на президентських виборах нинішнього главу держави Петра Порошенка, лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко і керівника партії «Опозиційний блок» Юрія Бойка, свідчать дані соцдослідження Центру Разумкова.
 
Згідно з результатами дослідження, в разі проведення президентських виборів у найближчу неділю в першому турі найбільше підтримки отримав би Порошенко (16,2% з тих, хто має намір взяти участь у виборах), Тимошенко (11,5%) та Бойко (9,4% ).
 
Лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку готові віддати свій голос 6% опитаних, міському голові Львова Андрію Садовому — 5,7%, а лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка готові підтримати 4,9% респондентів. Вагалися з відповіддю 16,7% опитаних.
 
Результати КМІС і тут дають істотно вищий рейтинг Юлії Тимошенко. Так, за неї готові проголосувати 21,3% респондентів, які збираються прийти на вибори.
 
За Порошенка — 18,5%, Рабиновича — 11,7%, Гриценка — 10,5%, Бойка і Ляшка — по 9,4%, Садового — 7,2%, Тягнибока — 4,5%.
 
Суттєва різниця між рейтингами Петра Порошенка та Юлії Тимошенко, відображена у даних КМІС та Центру Разумкова, ніяк не може бути на статистичну похибку.
 
Є питання й по Рабиновичу, який узагалі не фігурує у соціології Центру Разумкова, зате наявний в опитуваннях КМІС, та ще й iз 10-відсотковим рейтингом. 
 
Відмінності надто різкі, аби не запідозрити куплені рейтинги.
 
Втім це тема для окремої розмови, до якої «УМ» iще обов’язково повернеться. Великий розкол у таборі соціологів уже був у 2004-му, під час тодішніх президентських виборів. Нині ми, схоже, стоїмо на порозі нових ексцесів у цьому середовищі.