На одну болячку менше: вірус Зіка вдалося взяти під контроль

22.11.2016
На одну болячку менше: вірус Зіка вдалося взяти під контроль

Вірус Зіка більше не становить надзвичайної міжнародної загрози, повідомляє «Євроньюс» із посиланням на заяву Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Водночас у заяві зазначається, що ризик заразитися цією лихоманкою все ж лишається там, де є москіти — переносники хвороби. Відколи перший спалах вірусу Зіка зареєстрували у Бразилії минулого року, захворювання поширилося на 60 країн в усьому світі. Один із його найстрашніших наслідків — народження дітей із вадами мозку. 
 
ВООЗ наголошує, що для повного розв’язання проблеми ще далеко. «Йдеться про довготривалі наслідки — це неврологічні ускладнення у дорослих та дітей, планування народження дітей у родинах, проблеми у системі охорони здоров’я, репродуктивні проблеми жінок. Крім того, потрібні тривалі комплексні дослідження», — сказав директор Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Пітер Салама. Деякі експерти побоюються, що заява ВООЗ про зняття надзвичайної світової загрози може зменшити фінансування й уповільнити дослідження, спрямовані на боротьбу з лихоманкою Зіка. 
 
Через вірус майже у 30 країнах було зареєстровано народження дітей із мікроцефалією, що спричиняє серйозні вади мозкового розвитку. Лише у Бразилії таких немовлят народилося більше двох тисяч.