«Зозуля» пролетiла: партiя Тимошенко зазнала серйозних полiтичних втрат

22.11.2016
План дестабілізації, який так довго готували кремлівські технологи, на першому етапі провалився — так оцінив підсумки бурхливого політичного тижня політолог Олег Лісний у коментарі інтернет-виданню «Новини України – From-UA».

«Очевидно, що тему протестів вкладників роздували досить штучно, і серед протестувальників більшість складали найняті погодинно громадяни. Картинка масових протестів не була створена, картинка розгону протестувальників поліцією чи якимись екстремістами — так само. Також не вдалася провокація із залученням до операції морального авторитета Ю. Шухевича, якого намагалися втягнути у свої ігри московські сценаристи.
 
Швидше за все, для Опоблоку чи інших відверто проросійських груп цей провал не несе значних іміджевих чи електоральних втрат. Їхні виборці не змінять своїх настроїв, а їхнi опоненти і так знають про геополітичні симпатії колишніх регіоналів. Тобто для них поразка минулого тижня — це лише черговий етап політичної діяльності, тим більше що Опоблок не грав першої скрипки в акціях масових протестів чи плануванні спецоперацій.
 
Водночас для Ю.Тимошенко фіаско плану дестабілізації стало дуже серйозним ударом. «Батьківщина» відкрито виступила на боцi протестувальників, публічно заявляла про початок вуличних протестів і відверто «спалилася» в історії з Шухевичем, більше того, виплив до того непублічний зв’язок із В. Медведчуком. Удар був настільки серйозним, що невідомо, чи зможе Ю. Тимошенко від нього відновитися. Показовою, до прикладу, була неявка лідера «Батьківщини» і жодного депутата на суд зi скасування тарифів, тодi як радикали прийшли туди всією фракцією на чолі з О. Ляшком.
Для виборців Ю.Тимо­шен­ко, та і для всіх громадян, неприйнятною є будь-яка співпраця з Росією чи В. Медведчуком, а минулого тижня було актуалізовано певні історичні зв’язки лідера «Батьківщини» з російським керівництвом, які склалися в логічний ланцюжок.
 
Із позитиву цих скандалів — усі знімають маски, все таємне стає явним і речі починають називати своїми іменами. Проте історія ще не закінчилася, після поразки ворог плануватиме нові плани дестабілізації, і громадянам, і правоохоронцям треба пильнувати, в усьому розбиратися і робити правильнi висновки», — радить експерт.