Жіноча баскетбольна збірна достроково кваліфікувалася на чемпіонат Європи

22.11.2016
Жіноча баскетбольна збірна достроково кваліфікувалася на чемпіонат Європи

Аліна Ягупова, як завжди, добре попрацювала на перемогу української збірної. (Фото з сайта ФБУ.)

Слідом за нашою чоловічою баскетбольною збірною на континентальну першість 2017 року пробилася й жіноча команда.
 
При цьому, на відміну від збірної Євгена Мурзіна, котра свою путівку на Євробаскет отримала в останній момент, ставши однією з чотирьох кращих «других» команд кваліфікації, наші ж дівчата свою участь у континентальному форумі оформили достроково, хоча й наразі не мають статусу переможця групи, котрий, власне, й отримує пряму перепустку на ЧЄ.
 
Утім завдяки п’ятій поспіль перемозі в квартеті, котра минулих вихідних була здобута в протистоянні з німкенями в Одесі, «синьо-жовті» вже за тур до фінішу відбору опинилися, як мінімум, у числі тих-таки «других» кращих збірних-«кваліфаєрів». 
 
Відтак грати заключний поєдинок кваліфікації проти чинних чемпіонок Європи та бронзових призерок Олімпіади-2016 — збірної Сербії — українським баскетболісткам можна без «задніх думок», повністю концентруючись лише на грі.
 
«Звісно, для нас важливо посісти в групі перше місце, проте значно важливіше, аби дівчата повірили, що вони можуть перемагати будь-яку збірну. Якщо це нам вдасться, тоді не буде відчуття приреченості на поразку й ми зможемо гідно зіграти на ЧЄ. Одного разу ми вже перемогли Сербію. Зможемо зіграти без помилок, й удруге матимемо нагоду здолати титулованих сербок», — наголосив Володимир Холопов.
 
Одеський поєдинок проти збірної Німеччини не був для його вихованок чимось надзвичайним, хоча старт поєдинку й пішов не за сценарієм господарок.
 
Утім після кількох замін у грі стався перелом. Кілька вдалих триочкових кидків — і далі, як відзначив наставник української команди, все пішло по «накатаному» сценарію. «Ми готувалися до гри проти зонного захисту. Були готові до подібного розвитку подій», — зізнався очільник «синьо-жовтих».
 
Одним із ключів до німецького захисту стали саме кидки з-за «дуги». Найкраще в цьому контексті попрацювала Катерина Дорогобузова, котра реалізувала три з семи спроб.
 
Також дев’ять очок з-за «дуги» набрала й лідер нашої команди Аліна Ягупова, щоправда, для цього їй знадобилося дев’ять підходів. Іще десять очок вона заробила завдяки влучним кидкам із середньої відстані та вдалій реалізації двох штрафних кидків.
 
Примітно, що в цьому поєдинку Ягупова не тягнула ковдру на себе. Високою результативністю відзначилися одразу четверо наших збірниць.
 
«Приємно було бачити згуртовану команду. 26 «асистів» говорять самі за себе», — відзначив Холопов. А от натуралізована американка Де-Андра Мосс, котра в вересні отримала українське громадянство, своєю грою не вразила. В її активі — лише три бали, котрі вона заробила завдяки влучному кидку здалеку. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2017. Жінки. Кваліфікація. Група D. Україна — Німеччина — 85:61 (19:18, 24:9, 18:14, 24:20; Малашенко, Ягупова (по 19) —  Брюнкхорст (17)). Сербія — Люксембург — 73:51.
Турнірне становище: Україна — 5 перемог/0 поразок, Сербія — 4/1, Німеччина — 1/4, Люксембург — 0/5.