Ангели вічності: у Києві звучатиме музика композиторів, які боролися з фашизмом

15.11.2016
Ангели вічності: у Києві звучатиме музика композиторів, які боролися з фашизмом

Бельгійський ансамбль Het Collectief. (Фото надане агенцією «Дель арте».)

Із нагоди Дня короля Бельгії у Національній філармонії  України 15 листопада відбудеться концерт всесвітньо відомого камерного ансамблю Het Collectief, який був створений у 1998 році в Брюсселі. Колектив виступатиме в Україні вперше.
 
Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні пан Люк Якобс каже: «Традиційно осінь є порою пам’яті за загиблими. Вшанування в Україні 75-х  роковин масових убивств у Бабиному Яру стало потужним та емоційним моментом роздумів над жахливими злочинами, скоєними проти людства, їх наслідками та попередженням для нинішнього та майбутніх поколінь. Музичні твори, що виконуватимуться під час цьогорічного концерту з нагоди Дня короля, є вражаючим музичним виразом цих людських та моральних викликів».
 
В основному складі Het Collectief — п’ять музикантів, які створюють неповторне звучання, що досягається поєднанням гри на струнних, духових інструментах та фортепіано.
 
У Києві ансамбль виступить розширеним складом: Томас Ділтйенс, фортепіано; Віберт  Артс, скрипка; Вінсент Гепп, альт; Мартейн Вік, віолончель; Йонатан Фокар, контрабас; Жюльєн Ерви, кларнет; Нейле Делафонтен, кларнет; Тон Фрет, флейта; Лізбет Девос, сопрано. 
 
Із моменту створення бельгійський ансамбль виконує твори ХХ століття, а також актуальні експериментальні музичні твори.
 
Загалом, Het Collectief віддає перевагу періоду Нововіденської школи модернізму. Ансамбль активно гастролює з концертами в Бельгії, Голландії, Франції, Німеччинi, Австрії, Словаччинi, на Мальті, Кіпрі, в Іспанії, Перу і Бразилії, викликаючи фурор сміливим поєднанням сучасної музики та класичного репертуару, а також виконанням старовинної музики в аранжуванні.
 
Зокрема, у виконанні сопрано Лізбет Девос прозвучать кантати Ганса Ейслера, який був одним із тих митців, які відкинули фашизм та змогли присвятити своє мистецтво Руху опору.
 
Німецький композитор продовжував боротьбу у вигнанні у Сполучених Штатах. Також прозвучать  твори Ервіна Шульгофа: Концертино для пікколо, альта та віолончелі, Соната для флейти та фортепіано, Opus 61 (1927).
 
Мистецтво  цього чеського композитора свого часу нацисти затаврували як «дегенеративне». Його було відправлено до концтабору у Вюльцбурзі, з якого він уже не повернувся...
Звучатиме і знаковий «Квартет на кінець часу» французького композитора Олів’є Мессіана.  
 
Твір написаний під час перебування у таборі для військовополонених у Німеччині  у 1940—1941 роках.
 
«Квартет на кінець часу» є циклічним твором, у якому образ Ангела, що проголошує кінець часу, та образ вічності Господньої співіснують паралельно.
 
Для виконання особливими і водночас складними є частини з образом вічності Господ­ньої, коли «застигає» час, зникає мирська суєта, з’являється особлива енергетика. 
 
Варто знати, що День короля святкують у Бельгії уже півтори сот­ні років. Вперше дійство  відбулося  15 листопада 1866 року з ініціативи  бельгійського короля Леопольда II.