У Києві з'явиться пам'ятник королеві Анні Ярославні

10.11.2016
У Києві з'явиться пам'ятник королеві Анні Ярославні

Ізабель Дюмон поруч із моделлю майбутнього пам’ятника «Анна Ярославна. Королева Франції». (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

У Києві 10 листопада надвечір у сквері на Львівській площі у присутності Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в Україні Ізабель Дюмон офіційно відкриють пам’ятник «Анна Ярославна. Королева Франції».
 
Нагадаємо, ще в липні минулого року вперше було проведено Міжнародний фестиваль мистецтв Anne de Kiev Fest, основною подією якого стала презентація на території Національного заповідника «Софія Київська» моделі пам’ятника королеві Анні.  
 
Цього року фест відбувся   вдруге і завдяки співпраці з Фондом Кличка та французьким меценатом Бертраном Костом проект пам’ятника Анні було реалізовано.
 
Федір Баландін, співавтор па­м’ятника, автор ідеї та куратор Anne de Kiev Fest каже: «Голов­на ідея, яку ми намагаємося донести українцям, – ми не вступаємо в Європу, ми до неї повертаємося. У цьому сенсі постать Анни Ярославни найбільш показова, а її батько, Ярослав Мудрий, був одним iз перших євроінтеграторів в історії України. Я щасливий, що Анна, нарешті, дочекалась свого часу. Бо її дід, Володимир, «прикрашає» Київ уже майже двісті років, батько, Ярослав, – 20 років «пильнує» Золоті ворота. Тож, нарешті, родина «збереться» на київських теренах»…
 
«Молода Українська держава дуже потребує таких важливих меседжів для європейських партнерів та інвесторів про те, що Україна пам’ятає свою історію, пишається історичними зв’язками з Європою, і Київ, як столиця, показує приклад історичної спадкоємності», — переконаний Бертран Кост, відомий французький підприємець, меценат проекту.  
 
Французи переконують, що з часів короля Генріха І — чоловіка Анни Ярославни, в них живе пам’ять про нашу видатну землячку. Пам’ятник Анні є в містечку Санліс під Парижем.
 
Не забувають про видатну українку і в місті-побратимі Києва — Тулузі.  Наразі є перший французький навчальний заклад в Україні, визнаний Міністерством освіти Франції, що носить  ім’я Анни Ярославни: Lycee francais Anne de Kiev.