У Миколаєві люди масово повстали проти загальних газових лічильників у будинках

09.11.2016
У Миколаєві люди масово повстали проти загальних газових лічильників у будинках

Встановлення спільних газових лічильників людей розлютило.

Мешканці відразу 157 багатоповерхівок змусили чиновників та представників ЖЕКів демонтувати загальні прилади обліку.
 
Причому люди готують позовні заяви до «Миколаївгазу» і готові в суді відстоювати свою правду. Основні претензії: лічильники намагалися встановити без відома мешканців будинків та з порушенням усіх існуючих норм безпеки.
 
Однак поки що виграють чиновники, які після гучного скандалу просто збільшили непокірним тариф на газ.
 
— Ми сподівалися на установку індивідуальних газових лічильників у наших квартирах, а отримали один на всіх, — обурюється мешканець Миколаєва Сергій Зима. — А через тиждень після того, як підписали колективну відмову від цього «блага», побачили у своїх платіжках суми, що майже втричі перевищили ті, які були минулого місяця. Наприклад, я особисто був змушений заплатити 125 гривень за газ і це за умови, що проживаю у своїй квартирі один. Фактично мене в примусовому порядку змушують оплачувати борги сусідів. Тобто, за логікою чиновників, я повинен платити не тільки за себе, а й оплачувати борги дядька Петра, який у себе на кухні варить самогон, та доплачувати зі своєї кишені за багатодітну родину, яка додатково обігріває квартиру, включивши всі газові прилади.
 
Депутат миколаївської  міськради Артем Грозов упевнений, що це чергова спроба поповнити бюджет за рахунок кишені простих людей.
 
Він вважає, що інвестиційна програма передбачала якраз установку поквартирних лічильників, а не приладів загального користування. Тим часом керівництво «Миколаївгазу» стверджує, що їх робітники діють на законних підставах.
 
—  Згідно із законом, у разі відмови від установки приладів обліку споживання газу ми маємо право або відключити газ узагалі, або накласти штрафні санкції, — розповів голова правління публічного акціонерного товариства «Миколаївгаз» Богдан Стегній. — У будь-якому випадку лічильники мають бути встановлені. Якщо люди не задоволені загальними приладами обліку, нехай самостійно ставлять індивідуальні або звертаються по допомогу до представників міської влади.
 
Дійсно, згідно зі статтею 6 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», якщо споживачі відмовляються від встановлення лічильників, то для них поставка блакитного палива припиняється з 1 січня 2018 року.
 
Народний депутат України Артем Іллюк направив свої пропозиції до Кабінету Міністрів України й стверджує, що постанову, на яку тепер посилається керівництво «Миколаївгазу», необхідно переглянути.
 
А тим часом за зверненнями жителів трьох будинків Миколаєва вже почалася досудова підготовка документів.
 
Люди також написали звернення до Держспоживслужби Миколаївської області з проханням провести перевірку ПАТ «Миколаївгаз» на обґрунтованість нарахувань за завищеними нормами.
 
На думку людей, необхідно притягнути до відповідальності посадових осіб і передати результати перевірки до правоохоронних органів для порушення кримінальної справи.