Василь Ломаченко готується розмірковує над можливістю бою з зірковим Менні Пак’яо

09.11.2016
Василь Ломаченко готується розмірковує над можливістю бою з зірковим Менні Пак’яо

Повернувшись на чемпіонську орбіту, легендарний Менні Пак’яо (праворуч) націлився на «бій-реванш століття». (Фото з сайта gazeta.ru.)

Якщо в супертяжкому, елітному, дивізіоні зазвичай достатньо однієї грандіозної перемоги, аби, як, приміром, кривдник Володимира Кличка — Тайсон Ф’юрі, змусити весь боксерський світ із захопленням обговорювати персону новоспеченого чемпіона, то в легких вагових категоріях, яких, до слова, вельми багато, навіть кількох здобутих поясів буває недостатньо для того, щоб не загубитися в чемпіонському різноманітті.
 
Особливими ж тут (у когорті боксерів з малою масою тіла) стають, коли збирають «намисто» з поясів у різних вагових категоріях.
 
Скажімо, 37-річний філіппінець Менні Пак’яо живою й унікальною легендою боксу став завдяки підкоренню одразу восьми вагових дивізіонів.
 
«Золотий хлопчик» Оскар Де Ла Хоя в боксерську історію ввійшов як колекціонер шести чемпіонських поясів у різній вазі.
 
Водночас найкращий боксер сучасності, досі непереможний Флойд Мейвейзер тріумфував у п’яти різних категоріях.
 
Без сумніву, дворазовому олімпійському чемпіону Василю Ломаченку,  котрого багато хто називав найсильнішим боксером-аматором «усіх часів і народів», також хочеться залишити яскравий слід в історії професіонального боксу.
 
Рекорд за швидкістю здобуття двох чемпіонських поясів у різних вагових категоріях уродженець Білгорода-Дністровського вже встановив.
 
Утім, аби стати в один ряд із легендами легкого дивізіону, українцеві потрібно ще виконати серйозний фронт роботи: зібрати чималу колекцію поясів або ж побити великого чемпіона.
 
Хоча другий варіант — попри те, що останнім часом активно обговорюють можливість зустрічі Ломаченка та Пак’яо — виглядає досить малоймовірно.
 
Власне зі згаданої вище трійки живих легенд «на ходу» нині перебуває саме Пак’яо, котрий минулими вихідними знову став чинним чемпіоном світу. Після поразки Флойду Мейвейзеру в «бою століття», призовий фонд якого, нагадаємо, складав близько 300 мільйонів доларів, Менні, власне, як і непереможний американець, оголосили про завершення боксерської кар’єри. Утім бажання повернути чемпіонське звання, втрачені в мегасутичці з Мейвейзером, пересилило прагнення філіппінця займатися політикою.
 
Минулих вихідних він легко, втім без нокаута, повернув собі пояс чемпіона світу за версією WBO в напівсередній вазі (до 66,68 кг), здолавши за очками «тимчасового» власника цього трофею, американця Джессі Варгаса.
 
Одразу після перемоги над Пак’яо Мейвейзер зробив вакантним цей трофей, відмовившись від нього. Проте через півтора року він знову став власністю Пак’яо, що дозволило його наставнику — іменитому Фреді Роучу — заявити: «Менні запрошує Мейвейзера на бій-реванш».
 
До слова, у ложі для ВІП-гостей Флойд (як і Ломаченко) активно стежив за дуеллю Пак’яо — Варгас, відтак не виключено, що не за горами відбудеться повторний «бій століття».
 
Сам же Ломаченко не так давно заявив, що наразі не відчуває в собі сил перемогти Пак’яо, хіба що той наважиться на бій у не надто комфортній для нього легкій категорії. Утім, як наголосив Фреді Роуч, Менні має дещо інші плани.
 
Точніше, боксерське майбутнє Пак’яо, як, власне, й Ломаченка, перебуває в руках їхнього спільного промоутера Боба Арума, котрий навряд чи найближчим часом наважиться зіштовхнути лобами своїх знаних підопічних.
 
Вочевидь час для їхньої сутички ще не прийшов. «Ми навіть не думали про можливість зустрічі Ломаченка та Пак’яо, — заявив Роуч. — Нині український боксер має занадто малу вагу для бою з Менні».
 
До речі, 26 листопада в Лас-Вегасі наш співвітчизник захищатиме пояс чемпіона світу WBO у вазі до 59 кг у протистоянні з ямайським бійцем Ніколасом Уолтерсом.