Льодовий демарш: хокеїсти «Дженералз» відмовились грати через проблеми з зарплатою

04.11.2016
Льодовий демарш: хокеїсти «Дженералз» відмовились грати через проблеми з зарплатою

Замість офіційного матчу хокеїстам «Донбасу» довелося проводити виставкове тренування. (Фото прес-служби ХК «Донбас».)

«Донбас» приймемо в «Терміналі» — повідомлення такого змісту кілька днів тому з’явилося на офіційному сайті київського клубу «Дженералз», який упродовж трьох кіл поточного чемпіонату країни свої домашні матчі проводив у Білій Церкві.
 
Керівництво «генералів» заявило, що домовилося з дирекцією броварського торгово-розважального центру про використання «Льодової арени», відтак у шанувальників столичного клубу з’явилася хороша нагода чи не вперше в сезоні на власні очі побачити «Дженералз» у дії.
 
Утім, прибувши в передмістя столиці на поєдинок двох найсильніших команд минулого чемпіонату, розпачу хокейних уболівальників не було меж.
 
Коли за три хвилини до офіційного початку поєдинку суддя-інформатор закликав команди вийти на лід, виявилося, що готовою до протистояння є лише гостьова команда.
 
Пройшло іще кілька хвилин і той же голос повідомив, що команда «Дженералз» не прибула на гру: «Вибачте, але поєдинок не відбудеться».
 
Про причини демаршу «генералів» у мікрофон ніхто не повідомив, але згодом на офіційному сайті столичного клубу з’явилося пояснення: «Із-за причини часткової затримки виплат заробітної плати гравці клубу відмовилися виходити на гру проти «Донбасу». У зв’язку з цим уже найближчим часом керівництвом клубу будуть вжиті заходи для того, аби команда продовжила свої виступи в Українські хокейній лізі».
 
Слід визнати, що подібна ситуація для вітчизняного хокею не нова.
 
Свого часу до подібних «трюків» вдавалися й інші команди, вимагаючи від своїх покровителів виконання фінансових зобов’язань. Загалом, страйк — доволі поширене явище в стосунках найманого працівника та роботодавця.
 
Приміром, у Національній хокейній лізі через неможливість знайти компроміс під час підписання нового колективного договору між профспілкою гравців та лігою кілька разів оголошувався «локаут», коли взагалі скасовувався весь сезон чи його частина.
 
Звісно, в Україні ніякої проф­спілки хокеїстів не існує. Тож кожна команда самотужки змушена шукати способи й методи вирішення своїх фінансових проблем.
 
Як відзначив головний тренер «Донбасу» Анатолій Степанищев, йому вперше на практиці довелося зіштовхнутися з подібним явищем, коли команда-суперниця не вийшла на поєдинок.
Відтак чіткого плану дій на подібний «форс-мажор» очільник донеччан вочевидь не мав. 
 
Як варіант, «червоно-чорні» могли залишити арену й роз’їхатися по домівках.
 
Утім після того, як на трибунах «Льодової арени» кілька разів пролунало «Сокіл», «Сокіл», в таборі «Донбасу» активно заметушилися: частина донецької команди швидко одягла сині та зелені тренувальні светри й перебралася на «господарську» територію. За кілька секунд на броварському льоду хокеїсти «Донбасу» грали «виставковий міжсобойчик».
 
«Нам не хотілося засмучувати вболівальників, які приїхали в «Термінал», тож ми вирішили провести ігрове тренування», — заявив Анатолій Степанищев.
 
Відзначимо, що 55-річний наставник «Донбаса» є вихованцем хокейної школи київського «Сокола», за котрий, власне, він провів не один сезон, вигравши в 1985 році «бронзу» чемпіонату СРСР. 
 
Попри тренувальний характер «двосторонки» гравці «Донбаса» подарували вболівальникам яскраве видовище: упродовж двох 20-хвилинок суперники на двох закинули десять шайб. Після чого розважили публіку ще й булітами.