Хліб за цінами вже «наздоганяє» пальне

01.11.2016
Хліб за цінами вже «наздоганяє» пальне

«Золотi» буханцi. (Фото з сайту podrobnosti.ua.)

Лавиноподібне зростання цін на комунальні послуги та пальне «нарешті» добралося й до хліба.
 
Хоча нічого дивного й нового не відбулося: українці вже звикли до сезонного збільшення споживчих цін на продукти, тим паче їх пік зростання щоразу припадає на перiод саме перед новим роком.
 
Хмизу у вогонь цього разу днями пiдкинули у Всеукраїнській асоціації пекарів, попередивши про можливе подорожчання хліба до кінця листопада в Україні на 10-15%.
 
Але, за спостереженнями експертів, це вже відбулося, адже за останній тиждень ціна на хліб виросла в середньому на 50 копійок, й, за їх прогнозами, у новому році вона буде близько 10-11 гривень. Також не варто тішити себе ілюзіями, що сталими залишаться ціни на борошняні та макаронні вироби.
 
На зростання цін вплинуло здорожчання зерна, цукру, олії й, без­умовно, пального. Також однією з причин подорожчання спеціалісти вважають зменшення кількості виробників хліба через монополізацію ринку.
 
Адже дрібні пекарні вимушені закуповувати борошно у великих компаній, що також суттєво впливає на вартість готової продукції. Крім того, варто зазначити, що досить значна частина борошна йде на експорт за досить високими цінами, тож ніхто з його українських виробників не хоче втрачати прибутки й на батьківщині.
 
«Хліб і хлібобулочні вироби в Україні дорожчають повільно, але стабільно, — говорить директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. — Ціни на хліб піднімають виробники з точки зору збільшення рентабельності виробництва. У середньо­му, щомісяця хліб дорожчає на 5-10 копійок. Підвищення ціни стосуватиметься всіх видів хліба та хлібобулочних виробів».
 
Загалом експерти прогнозують, що подорожчання на хліб може досягти до кінця року 20%, і найбільше така ситуація позначиться на дорогих сортах хлібних виробів.
 
Найімовірнішим наслідком подорожчання стане те, що переважна кількість українців, ще більше затягнувши паски, економлячи буквально на всьому, банально стане рідше купувати хліб.
 
А виробники, у свою чергу, змушені будуть зменшити обсяги виробництва. 
 
Варто додати, що в європейський країнах хліб та хлібобулочні вироби дуже дорогі, але ж і зарплати та пенсії європейців не співмірні з українськими.