Щит — на тарілці: що їсти, аби менше хворіти на грип та застуди

25.10.2016
Щит — на тарілці: що їсти, аби менше хворіти на грип та застуди

Вітаміни в раціоні зміцнюють імунітет. (Фото з сайта zdorova-zhinka.pp.ua.)

Осінь — пора нестабільної погоди, перехідний час до зимових холодів і періоду застуд.

Тож нині як ніколи важливо зміцнити свій імунітет, аби організм мав більше можливостей опиратися сезонним недугам.

Одна з умов міцного імунітету і доброго самопочуття — раціональне харчування.

Подбайте про те, аби ваш раціон був збалансований і насичений корисними продуктами.

Жирні страви? Не варто

Така їжа зазвичай не є корисною для здоров’я, а в період застуд та вірусних недуг — і поготів.
 
Тож від фастфудів, напівфабрикатів краще відмовитися взагалі, кажуть лікарі. Особливо, коли відчуваєте перші прояви застуди. 
 
Адже організму в такий час потрібні додаткові сили, аби знешкодити підступні віруси. А тут — жирна їжа, яка потребує енергії на перетравлення. Краще віддати перевагу нежирному бульйону з овочами.
 
Корисні речовини, які містить городина, справляють позитивний вплив на імунітет. До супів корисно додавати дрібку куркуми — ця спеція має протизапальний ефект і добре підходить до перших страв.

Вітамінний настрій

Осінній період добрий тим, що багато овочів і фруктів ще цілком доступні. Капуста, зелень, корінь петрушки, останні (з грядки) помідори і перець — усе це бажано споживати якомога частіше.
 
Дієтологи радять включати в щоденний раціон фрукти: виноград, сливи, яблука. Вітаміни, які містяться в сезонних дарах полів і садів, дуже помічні при захворюваннях дихальних шляхів, вірусних недугах  і сприяють швидшому одужанню.

Солодощі? Добре все зважте!

Фахівці зі здорового харчування радять обмежити в осінній період споживання солодощів. Десерти, окрім того, що «дарують» нам небажані зайві кілограми, ще й мають таку прикру властивість — понижують активність лейкоцитів.
 
А ці кров’яні тільця украй необхідні організму в боротьбі з захворюваннями. Якщо хочеться «підсолодити життя», то краще віддати перевагу природним солодощам. Наприклад, меду — він має антибактеріальні властивості і зміцнює імунітет.
 
Якщо маєте заморожені з літа ягоди — то взагалі найкраща альтернатива магазинним ласощам. Дуже корисні сухофрукти — курага, ізюм, чорнослив.
 
Для зміцнення імунітету необхідно споживати щодня по столовій ложці (для дорослого) і по чайній (для дитини) такої суміші: склянка волоських горіхів, по 300 грамiв ізюму і кураги, три лимони. Все це подрібнити і змішати зі склянкою рідкого меду.

Цинк — надійний захисник

Зверніть увагу на мікроелементи, присутність яких в осінньо-зимовий період особливо важлива для організму. Наприклад, цинк: він надійний помічник у зміцненні імунітету і боротьбі з недугами.
 
Дієтологи радять шукати цей мікроелемент у печінці (свинячій або яловичій), соняшниковому насінні, в льоні, яйцях, пророщеній пшениці, море­продуктах.

Кілька горішків — для щастя

Аби запобігти осінній депресії, маємо активізувати гормон серотонін — так званий «гормон щастя». А «підмурівком» цьо­го важливого в осінні дні гормону є амінокислота триптофан. Її щоденна норма — 3,5 мг на 1 кг маси тіла.
 
Аби поповнювати її запаси в організмі, подбайте, щоб у раціоні завжди було м’ясо індички, кроля і курки, телятина і яловичина.
 
Багаті на цю кислоту морепродукти, насамперед лососева ікра, кальмари, лосось, тріска, минтай.
 
У молочних продуктах триптофан також присутній, зокрема в сирі, кефірі. Якщо споживатимете горіхи, насіння соняшника, горох і квасолю — також матимете підживлення для серотоніну.

Еліксир у келишку

Добре відомо, що теплі чаї, вітамінні компоти і просто чиста вода в сезон вірусів і застуд — незамінні.
 
Але в зимну погоду важливо також зігрівати організм… спеціями.
 
Так-так, саме «гострі» напої стануть на захист здоров’я в цей період — але за умови, що не будете ними зловживати, особливо надвечір.
 
Корінь імбиру, порошок кориці й дрібку чорного перцю додайте до склянки окропу і дайте настоятися.
 
Така суміш добре ганяє кров і виганяє з організму хворобливі мікроби. Київський дієтолог Оксана Скиталінська радить робити калиновий напій з імбирем, сюди можна додавати для смаку мед і яблуко. 
 
Часник і цибуля — справжня природна зброя у боротьбі з вірусами. Однак дієтологи звертають увагу на такий нюанс: аліцин, який стимулює організм на боротьбу з вірусами, виділяється тільки під час подрібнення цибулини або головки часника.
 
І ця речовина гине під час тривалої термічної обробки, тому фахівці рекомендують додавати цибулю і часник до страв тільки наприкінці готування їжі.