Осінь — пора нестабільної погоди, перехідний час до зимових холодів і періоду застуд.
Тож нині як ніколи важливо зміцнити свій імунітет, аби організм мав більше можливостей опиратися сезонним недугам.
Одна з умов міцного імунітету і доброго самопочуття — раціональне харчування.
Подбайте про те, аби ваш раціон був збалансований і насичений корисними продуктами.
Жирні страви? Не варто
Така їжа зазвичай не є корисною для здоров’я, а в період застуд та вірусних недуг — і поготів.
Тож від фастфудів, напівфабрикатів краще відмовитися взагалі, кажуть лікарі. Особливо, коли відчуваєте перші прояви застуди.
Адже організму в такий час потрібні додаткові сили, аби знешкодити підступні віруси. А тут — жирна їжа, яка потребує енергії на перетравлення. Краще віддати перевагу нежирному бульйону з овочами.
Корисні речовини, які містить городина, справляють позитивний вплив на імунітет. До супів корисно додавати дрібку куркуми — ця спеція має протизапальний ефект і добре підходить до перших страв.
Вітамінний настрій
Осінній період добрий тим, що багато овочів і фруктів ще цілком доступні. Капуста, зелень, корінь петрушки, останні (з грядки) помідори і перець — усе це бажано споживати якомога частіше.
Дієтологи радять включати в щоденний раціон фрукти: виноград, сливи, яблука. Вітаміни, які містяться в сезонних дарах полів і садів, дуже помічні при захворюваннях дихальних шляхів, вірусних недугах і сприяють швидшому одужанню.
Солодощі? Добре все зважте!
Фахівці зі здорового харчування радять обмежити в осінній період споживання солодощів. Десерти, окрім того, що «дарують» нам небажані зайві кілограми, ще й мають таку прикру властивість — понижують активність лейкоцитів.
А ці кров’яні тільця украй необхідні організму в боротьбі з захворюваннями. Якщо хочеться «підсолодити життя», то краще віддати перевагу природним солодощам. Наприклад, меду — він має антибактеріальні властивості і зміцнює імунітет.
Якщо маєте заморожені з літа ягоди — то взагалі найкраща альтернатива магазинним ласощам. Дуже корисні сухофрукти — курага, ізюм, чорнослив.
Для зміцнення імунітету необхідно споживати щодня по столовій ложці (для дорослого) і по чайній (для дитини) такої суміші: склянка волоських горіхів, по 300 грамiв ізюму і кураги, три лимони. Все це подрібнити і змішати зі склянкою рідкого меду.
Цинк — надійний захисник
Зверніть увагу на мікроелементи, присутність яких в осінньо-зимовий період особливо важлива для організму. Наприклад, цинк: він надійний помічник у зміцненні імунітету і боротьбі з недугами.
Дієтологи радять шукати цей мікроелемент у печінці (свинячій або яловичій), соняшниковому насінні, в льоні, яйцях, пророщеній пшениці, морепродуктах.
Кілька горішків — для щастя
Аби запобігти осінній депресії, маємо активізувати гормон серотонін — так званий «гормон щастя». А «підмурівком» цього важливого в осінні дні гормону є амінокислота триптофан. Її щоденна норма — 3,5 мг на 1 кг маси тіла.
Аби поповнювати її запаси в організмі, подбайте, щоб у раціоні завжди було м’ясо індички, кроля і курки, телятина і яловичина.
Багаті на цю кислоту морепродукти, насамперед лососева ікра, кальмари, лосось, тріска, минтай.
У молочних продуктах триптофан також присутній, зокрема в сирі, кефірі. Якщо споживатимете горіхи, насіння соняшника, горох і квасолю — також матимете підживлення для серотоніну.
Еліксир у келишку
Добре відомо, що теплі чаї, вітамінні компоти і просто чиста вода в сезон вірусів і застуд — незамінні.
Але в зимну погоду важливо також зігрівати організм… спеціями.
Так-так, саме «гострі» напої стануть на захист здоров’я в цей період — але за умови, що не будете ними зловживати, особливо надвечір.
Корінь імбиру, порошок кориці й дрібку чорного перцю додайте до склянки окропу і дайте настоятися.
Така суміш добре ганяє кров і виганяє з організму хворобливі мікроби. Київський дієтолог Оксана Скиталінська радить робити калиновий напій з імбирем, сюди можна додавати для смаку мед і яблуко.
Часник і цибуля — справжня природна зброя у боротьбі з вірусами. Однак дієтологи звертають увагу на такий нюанс: аліцин, який стимулює організм на боротьбу з вірусами, виділяється тільки під час подрібнення цибулини або головки часника.
І ця речовина гине під час тривалої термічної обробки, тому фахівці рекомендують додавати цибулю і часник до страв тільки наприкінці готування їжі.