Із дощем та снігом: на Україну насувається потужний циклон із Балкан

25.10.2016
Із дощем та снігом: на Україну насувається потужний циклон із Балкан

(Фото з сайта 112.ua)

На Україну насувається балканський циклон, котрий, за прогнозами синоптиків, принесе з собою дощі та холод, подекуди сніг.
 
«Зниження температури буде відчутне вже з початку цього тижня, а найближчих кілька днів не слід планувати далекі подорожі, це може бути небезпечно через шторм», — розповідає «УМ» директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.
 
За повідомленням синоптиків, шквальний вітер, мокрий сніг із дощем дістануться столиці вже цієї середи. «Але після кількох дощових мокрих днів погода буде сталою — сухою та холодною», — додає Кульбіда.
 
Зокрема, у східних областях та в Криму буде східний та південно-східний вітер — 7-12 м/с удень. У північних областях місцями пориви вітру сягатимуть 15-20 м/с, у Приазов’ї подекуди 25-28 м/с.
 
Також у західних областях та на Житомирщині пройдуть невеликі дощі. Вночі та вранці в карпатському регіоні місцями туман. У Києвi хмарно, без iстотних опадiв, вiтер пiвденно-схiдний, 7-12 м/с. Температура повiтря вночi +1...+3 градуси, удень +5...+7 градусiв. Про це «Українським новинам» повiдомив Гiдрометеорологiчний центр.
 
На заходi України хмарно, мiсцями невеликий дощ, уночi й вранцi мiсцями туман, вiтер пiвденно-схiдний, 7-12 м/с, мiсцями пориви 15-20 м/с. Температура вночi +1...+7, удень +6...+12 градусiв.
 
На пiвночi України хмарно, без iстотних опадiв, тiльки в Житомирськiй областi невеликий дощ. Вiтер пiвденно-схiдний, 7-12 м/с, удень мiсцями пориви 15-20 м/с. Температура вночi -2...+3 градуси, удень +3...+8 градусiв.
 
У центрi України хмарно, без iстотних опадiв. Вiтер пiвденно-схiдний, 7-12 м/с, удень мiсцями пориви 15-20 м/с. Температура вночi -3...+4 градуси, удень +2...+9 градусiв.
 
На сходi України хмарно, без iстотних опадiв, вiтер схiдний, 7-12 м/с, мiсцями пориви 15-20 м/с. Температура вночi -3...+3 градуси, вдень +1...+7 градусiв.
 
На пiвднi України хмарно, без iстотних опадiв, вiтер пiвденно-схiдний, 7-12 м/с, мiсцями пориви 15-20 м/с. Температура вночi -1...+4 градуси, удень +3...+9 градусiв; в Одеськiй областi вночi +2...+7 градусiв, удень +7...+12 градусiв.
 
У Криму хмарно, без iстотних опадiв, вiтер пiвденно-схiдний, 7-12 м/с. Температура вночi +2...+7 градусiв, удень +7...+12 градусiв.
 
Проте початок листопада порадує нас невеликим теплом. У Києві в першій половині листопада очікуються плюсові температури, з 22 листопада вночі знову прийдуть морози — до мінус 4 градусів.
 
Денні заморозки очікуються 24-25 листопада (від 0 до -2 градусів), а вночі 27 листопада термометри покажуть  мінус 10. У цілому по Україні в листопаді збережеться прохолодна погода. Максимальна середня температура повітря складе + 8°С. У другій половині місяця очікуються дощі з мокрим снігом.
 
У народі 26 жовтня відзначають як день пам’яті святого Карпа. В минулі часи цей день називали «лазневий побут». На полиці протопленої лазні настоювали в молоці цілющі трави. Цього дня також уважно слухали півня. Якщо півень починав співати раніше дев’ятої  вечора, назавтра очікували дощ.