Із Сенцова силою вибивали свідчення і громадянство Росії - радник голови СБУ

25.10.2016
Із Сенцова силою вибивали свідчення і громадянство Росії - радник голови СБУ

Станіслава треба лікувати, а не карати.

Уже котрий місяць не вщухають скандали стосовно взятих у полон Росією українських громадян. Чи не найчастіше виникають вони навколо трійки фігурантів так званої «Кримської справи».
 
Днями заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов повідомив, що передача засудженого в РФ режисера Олега Сенцова відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року неможлива, оскільки він має російський паспорт.
 
В українському відомстві кажуть, що Москва нав’язала Сенцову (як i Олександру Кольченку) своє громадянство, щоб не ускладнювати переговорний процес дипломатичними каналами.
 
Офіційний Київ із цим не пого­джується i апелює, що в обвинувальному висновку у справі Сенцова написано, що він є громадянином України, і наводяться дані його українського паспорта. Натомість жодної інформації про те, коли Сенцов набув громадянство Росії, немає.
 
Тим часом полоненого режисера кілька днів тому перевели у штрафний ізолятор. До такого кроку тюремники вдалися після того, як відмовилися екстрадіювати Сенцова і Кольченка. За словами сестри кінорежисера Наталії Каплан, це може свідчити про початок тортур. До слова, про реальність тортур уже заговорили в українській Службі безпеки.
 
«З Олега Сенцова силою вибивали свідчення. Так само вибили з нього нібито його бажання стати громадянином Росії. Зрозуміло, що він є громадянином України, і він не раз про це говорив. Як можна насильно змусити його стати громадянином іншої країни? Ми використовуємо всі способи, щоб домогтися його звільнення. Єдине, деякі люди хочуть вивести його з Мінського процесу і кажуть, що він не має до цього відношення. Але ми говоримо, що він, як громадянин, який був незаконно затриманий і вивезений у Росію, теж розглядається у списку заручників», — коментує радник голови СБУ Юрій Тандіт. 
 
Тим часом y ЗМІ просочилася інформація, що Олега Сенцова та Олександра Кольченка можуть помилувати, як це сталося y випадку з Геннадієм Афанасьєвим, Юрієм Солошенком та Надією Савченко.
 
Ще трагічніша ситуація склалася з фігурантом «Чеченської справи» Станіславом Клихом. За словами російської правозахисниці, члена Громадської спостережної комісії Москви з контролю за дотриманням прав ув’язнених Зої Свєтової, полонений українець збожеволів через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства.
 
На думку Свєтової, Клиху необхідно провести судово-психіатричну експертизу в Інституті імені Сербського, а також якомога швидше відправити його в Україну і покласти там у психіатричну лікарню.
 
«Найбільше мене вражає, що в СІЗО Грозного, де за наполяганням адвокатів проводилася судово-психіатрична експертиза, вирішили, що нічого страшного з ним (Клихом. — Авт.) не відбувається. Абсолютно не зрозуміло, як ця людина буде перебувати в колонії, куди його повинні найближчим часом відправити (зараз він сидить у грозненському СІЗО). Це дійсно страшна жертва репресій Росії по відношенню до українських громадян», — каже російська правозахисниця. 
 

А ТИМ ЧАСОМ…

На окупованій території Донбасу бойовики затримали українця, який поїхав на похорони батьків.
 
За словами першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, складається враження, що друга сторона намагається затримати якнайбільше українців, щоб потім шантажувати і торгуватися.
 
Вона також повідомила, що незабаром координатор в гуманітарній підгрупі від ОБСЄ Тоні Фріш має відвідати українських заручників на окупованих територіях. 
 
Геращенко заявила, що на переговорах «нормандської четвірки» y Берліні європейські партнери підтримали позицію України щодо необхідності прогресу у звільненні заручників, тому це питання буде одним із ключових у переговорах щодо так званої «дорожньої карти», в тому числі на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську.
 
«Відмова в екстрадиції Сенцова і Кольченка на другий день після Берліну —  типова кремлівська тактика: показати всім «кузькіну мать», підняти ставки в торгах, усе опошлити. З іншого боку, чотирьох звільнених до сьогодні з російських тюрем політв’язнів ми також витягли не через екстрадицію, а винятково завдяки політичним домовленостям», — коментує Ірина Геращенко.