У Києві відкрилась виставка діаспорного художника Олекси Булавицького

25.10.2016
У Києві відкрилась виставка діаспорного художника Олекси Булавицького

Олекса Булавицький.

У Музеї української діаспори в Києві відкрито виставку «Земля надії», присвячену 100-річчю від дня народження Олекси Булавицького (1916 — 2001) —  живописця-пейзажиста, відомого представника української мистецької діаспори США. 
 
На виставці, яка діяє  у просторі постійної експозиції, представлено пейзажі та портрети  художника, що належать до різних періодів його творчості, деякі раніше ніколи не експонувалися. 
 
Олекса Булавицький народився та виріс в Україні, на батьківщині отримав  мистецьку освіту та сформувався як художник.
 
Опинившись далеко за межами географічної України, він залишився українським митцем, обравши «українську тему»  провідною темою своєї творчості.  
 
Віднайшовши перші поселення українців на «вільних землях» у Канаді, художник зміг зафіксувати старовинні осередки національної матеріальної культури, творчо осмислив унікальний «феномен виживання» вихідців з України.
 
За кілька сезонів протягом 50-70-х років на околицях Вінніпега він намалював понад 50 картин і етюдів — це своєрідна данина, знак поваги митця, представника «третьої хвилі» еміграції до  українців-хліборобів «першої хвилі».
 
На канадській землі,  серед хуторів та сіл із назвами Сірко, Долина, Шевченко, Олеськів, Нью-Київ, Булавицький ніби вдруге в житті віднайшов та відкрив для себе  Україну і майстерно відтворив у своїх пейзажах, позначених рисами імпресіонізму.  Окремі з них художник передав  в Україну, вони  стали основою колекції новоствореного музею.
 
«Американські» пейзажі  художника, також представлені на виставці: «Рибальські човни» (Глостер, штат Массачусетс), «Флорида. Мексиканська затока» та інші.
 
Вони дають можливість повною мірою оцінити талант художника,  спадщина якого відображає традиції та напряма українського і світового пейзажного живопису другої половини XX століття.
 

ВІЗИТІВКА

Олекса Васильович Булавиць­кий народився 6 жовтня 1916 року в Умані.
Мистецьку освіту здобував у приватній школі професора М. Ярового в Києві (1934-1935), Одеській художній школі, (1935-1938) у Ленінградський академії мистецв (1938-1939), Київському художньо­му інституті (1939-1941). Працював декоратором у театрах Києва і макетчиком  на Київський кіностудії. 
Після війни жив у Карлсфельді та Берхтесгадені в Німеччині. У 1950 році емігрував до США, працював в архітектурних фірмах, у Міннеаполісі викладав малярство і рисунок у Центрі мистецтва і освіти та у власній майстерні. 
Основні жанри — пейзаж і портрет. 
Помер  28 липня 2001 р. у Міннеаполісі (Міннесота, США).