До кінця тижня на горі Карачун біля Слов'янська мають встановити щоглу нової телевежі

21.10.2016
До кінця тижня на горі Карачун біля Слов'янська мають встановити щоглу нової телевежі

Розмови про те, що на Донбасі має бути українське телебачення, лунають уже давно. Проте лише зараз мешканці окупованих територій отримають можливість почути голос Києва.
 
Учора на горі Карачун, що поблизу міста Слов’янськ Донецької області, завершували останні роботи до встановлення щогли на верхівку телевізійної вежі.
 
Телевежа поблизу Слов’янська була зруйнована під час боїв у 2014 році.
 
Тому довгий час на цих територіях не було українського мовлення. І лише зараз, через два з лишком роки, відновлювальнi роботи таки дійшли до завершального етапу.
 
За словами голови Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, на телевежі  в першу чергу буде інстальовано передавач «UА:Першого».
 
«Оглянув реальний стан справ із телевежею на Карачуні. Сьогодні доварюють елементи щогли. Завтра, якщо буде сприятлива погода, почнуть ії підіймати.  Залишиться закріпити ії, закріпити відтяжки, встановити передавальне обладнання», — зазначив пан Жебрівський. 
 
Цікаво, що епопея із встановленням телевежі триває ще з квітня  цього року, коли радник міністра інформаційної політики Олександр Бригинець пообіцяв, що вже в липні мешканці Донбасу зможуть слухати і дивитись українські ЗМІ.
 
Проте, як зазвичай і трапляється, склалось не так, як гадалось. Не відкривши в липні телевежу, 5-го числа того ж місяця Президент України обіцяє, що у вересні телевежа має «залізно» стояти, і більше відтермінувань він не дає. Проте і у вересні вежу не встановили.
 
Окрім Президента, про плани відновити телевежу на горі Карачун до кінця вересня заявляло і Міністерство інформаційної політики. 
 
Нагадаємо, колишню телевежу на горі Карачун висотою 200 метрів було підірвано терористами в липні 2014 року.
 
Унаслідок цього північ Донеччини опинилася без сигналу українських мовників. Нині на Карачуні функціонує тимчасова вежа висотою 34,5 метра, на якій встановлені передавачі 15 телеканалів і семи радіостанцій.