У МОЗ прогнозують три види грипу та пік епідемії після Нового року

21.10.2016
У МОЗ прогнозують три види грипу та пік епідемії після Нового року

Осіння «підготовка» до зимового грипу вже у розпалі. (Фото з сайта tsn.ua.)

В Україні за тиждень з 11 по 18 жовтня стали жертвами грипу та ГРВІ понад 156 тис. людей, 70% з яких — діти віком до 17 років, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я: «Показник захворюваності на грип та ГРВІ (сумарно) серед населення України становить 367,6 на 100 тисяч населення». Найвищий показник захворюваності зареєстровано в Київській області, найменший — у Харківській.
 
Втім у відом­стві заспокоїли, що ці цифри не перевищують епідемічного порогу. А за словами заступниці міністра охорони здоров’я Оксани Сивак, були проведені дослідження, і з-поміж 156 тис. хворих випадків грипу виявлено не було: лише віруси парагрипу, а також аденовіруси і респіраторно-синцитіальні інфекції.
 
До речі, за прогнозами, в Україну завітають аж три штами грипу: «Гонконг» (H3N2), «Каліфорнія» (H1N1) та «Брісбен» (вірус грипу В), повідомила головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська.
 
«Брісбен» досить лояльний і значних проблем спричинити не може, характеризується легкими формами захворювання, а от каліфорнійський, він же свинячий, називають одним із найагресивніших штамів, і недарма: минулої зими саме він став причиною близько 400 смертельних випадків в Україні.
 
Гонконгiвський штам, як і його побратим — каліфорнійський, небезпечний тим, що викликає низку серйозних ускладнень.
 
Так, H1N1 провокує важкі форми синуситу і запальні процеси в оболонках головного мозку (менінгіт і т.д.).
 
За словами Голубовської, у групі ризику каліфорнійського грипу перебуває здебільшого молоде населення, хворі з надлишковою масою тіла, пацієнти з цукровим діабетом, бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, люди, які приймають ацетилсаліцилову кислоту у зв’язку з кардіологічними проблемами. А H3N2 може ускладнюватися пневмонією, бронхітом, викликати загострення бронхіальної астми і найбільш небезпечний для дітей та літніх людей.
 
Циркуляція грипу, най­імовірніше, розпочнеться у грудні, а епідемічного порогу досягне в другій половині січня — першій половині лютого 2017 року. При цьому очікується лише одна хвиля епідемії грипу, зазначила завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології інфекційних захворювань Алла Мироненко.
 
На думку директора Київського центру клінічної імунології Олега Назара, у цьому сезоні грипу українці відбудуться малою кров’ю, адже «з огляду на те, що всі штами у нас уже були, залишки імунітету до нього є. Тож ми не очікуємо великої хвилі грипу».
 
До речі, про симптоми. Усі перелічені підвиди грипу мають однакові симптоми: раптове підвищення температури тіла до 38-39 градусів, головний біль, слабкість, м’язовий біль, на третій день може початися сухий кашель.
 
Лікуватись Олег Назар пропонує універсальним способом — постільний режим, обмеження контактів, регулярне провітрювання приміщення та вологе прибирання, рясне пиття для виведення продуктів інтоксикації.
 
З медикаментозних засобів є великий арсенал противірусних препаратів, за потреби приймають жарознижувальні. Антибіотики при грипі недоречні — їх призначають лише тоді, коли почалися ускладнення.
 
А для профілактики захворювань найдієвішим способом є щеплення, і найбільш доречний для нього час — вересень-жовтень, щоб устиг виробитися імунітет.
 
Також зміцнити імунітет допоможуть бiльше свiжих овочiв та фруктiв iз вітаміном С, часник і цибуля, змащення носових ходів оксоліновою маззю перед виходом на вулицю та уникнення місць великого скупчення людей. Ще не завадять iмуностимулятори та антивiруснi препарати.