У Харкові один за одним виходять на свободу основні фігуранти місцевого проросійського руху

18.10.2016
Минулої суботи у фойє Харківської облдержадміністрації було відкрито пам’ятну дошку на честь бійців вінницького спецбатальйону «Ягуар». У квітні 2014 року вони звільнили цю будівлю від сепаратистів, перешкодивши тим самим створенню на сході ще однієї «народної республіки» — ХНР.
 
А кількома днями раніше з СІЗО під заставу 206 тисяч 700 гривень вийшли на волю Спартак Головачов та Єгор Логвінов, що якраз були затримані за участь у тих подіях. Разом із ними відпустили під домашній арешт і екс-лідера харківських комуністів Аллу Александровську. Як відомо, вона підозрюється у підкупі місцевих депутатів, що мали проголосувати за особливий статус Харківщини. 
 
Як повідомив адвокат Головачова Дмитро Тихоненков, його підопічний на час розслідування перебував під вартою без права внесення застави. Днями вже мали відбутися останні «баталії», але суддя, який вів справу, пішов у відставку. Новопризначена Світлана Шмадченко почала розглядати це кримінальне провадження повторно.
 
У ході підготовчого засідання прокурор знову наполягав на продовженні запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою і заперечував можливість внесення «викупу». У свою чергу суддя погодилася лише з першою частиною цього клопотання (запобіжний захід продовжили на два місяці), але дала згоду на звільнення під заставу. 
 
Тихоненков також повідомив, що в аналогічний спосіб із СІЗО вийшов лідер руху «Український східний блок» Єгор Логвінов. Обидва провели під вартою 2,5 року. А це означає, що у випадку винесення їм вироку вони б все одно невдовзі опинилися на волі, бо за так званим законом Савченко нині один день у слідчому ізоляторі рахується як два.
 
У цей же час через проблеми зі здоров’ям додому «у браслеті» повернулася Алла Александровська. 
 
Той факт, що основні фігуранти харківського проросійського руху вийшли на свободу, був сприйнятий правоохоронними органами неоднозначно. «Зараз ми розбираємося з цими сепаратистами, яких чомусь випустили з колонії на свободу, — сказав голова СБУ Василь Грицак. — Випустила їх не СБУ, а суд. Ми не можемо давати оцінку діям судді». На запитання, чи не вплине звільнення на оперативну обстановку в регіоні, він відповів досить тривожно: «У будь-якому випадку це якось вплине. Це якщо так, м’яко сказати». 
 
У свою чергу прокурор Харківської області Юрій Данильченко повідомив, що його відомство має намір оскаржити рішення Київського райсуду через подання апеляції.