Чаєм осінь не зіпсуєш!

05.10.2016
Чаєм осінь не зіпсуєш!

Гарбузовий пирiг.

Чаювання  не зіпсуєш смачною випічкою. У минулому номері «УМ» вам пропонувалися перевірені і дуже смачні рецепти викладача столичного педагогічного університету Оксани Калити.  Навіть найкращі не помістилися на шпальті, тому друкуємо продовження. Основний меседж смачної історії кулінарної майстрині – нічого не вигадувати надміру, а брати все, що дарує природа, і філігранно «опрацьовувати» його на кухні. Результат – схвальні відгуки друзів, рідних і близьких. Печіть, створюйте свято власними руками!

Вжик-вжик

«Карамелізуємо яблука в суміші масла, цукру й кориці, за 5 хвилин замішуємо тісто з найпростіших інгредієнтів, заліплюємо в нього яблука єдиним коржем і вжик-вжик-вжик — ножем для піци в один момент нарізаємо булочки. 15 хвилин у духовці — і готовий десерт до вечірнього чаю. Та ще й ароматним соусом, який лишився після яблук, можна полити. Смакота, скажу я вам!» — заохочує Оксана Калита до яблучних булочок. 
За її рецептом, для начинки треба 1 велике або 2 середні яблука, дві ложки цукру, грам 30 г масла, чайну ложку кориці. Для тіста — 320 г борошна, чайна ложка розпушувача, 60 г масла чи маргарину, 3 столові ложки цукру, 200-250 г рідкого йогурту чи сметани, для змащування — яйце (можна взяти тільки жовток), чайна ложка кориці, столова ложка цукру. Яблуко чистимо, нарізаємо на тонкі шматочки. Масло, цукор, корицю розтоплюємо на сковороді і кидаємо туди яблука. Тушкуємо, помішуючи, 2-3 хвилини. Замішуємо тісто: борошно з розпушувачем перемішуємо, додаємо шматочками холодне масло, розтираємо до крихт, потім цукор і наприкінці підливаємо йогурт і замішуємо тісто, як на вареники. Духовку вмикаємо на 220, тісто розкачуємо товстенько у формі прямокутника, на одну половину виделочкою викладаємо яблука. Накриваємо іншою половиною, злегка заліплюємо краї. Ножем розрізаємо на квадратики. Змащуємо яйцем, збовтаним з цукром і корицею. Випікаємо хвилин 15 — до підрум’янення.

Зефірні береги

«Навіть не уявляєте, як просто його робити. Головне мати надійний міксер і роздобути агар-агар», — окреслює підводні камені смачного рецепта Оксана. Далі — справа техніки. — Спочатку купити або приготувати 250 г яблучного пюре. Щоб приготувати, яблука розрізаю на четвертинки, вибираю серединку і разом зі шкіркою запікаю в духовці до готовності. Потім ложкою вибираю м’якоть і пробиваю блендером». Пюре має бути як дуже густа сметана. Якщо рідше — додатково уварити. Потім беремо білок одного яйця та пюре і довгенько збиваємо (поки маса не побіліє). Паралельно варимо сироп: 150 мл води і 350 г цукру доводимо до кипіння і всипаємо туди ж ще 50 г цукру, перемішаного з 8 г агару (4 ч. ложки без гірки). Доводимо сироп до 110 градусiв (вода має випаруватися) і тоненькою цівкою, збиваючи, вводимо у нашу зефірну масу. Після чого ще збиваємо, аж поки піна не стане дуже густа і стійка. Потім накладаємо її в мішок з насадкою і видушуємо половинки зефірок на пергамент. Сушити десь добу при кімнатній температурі. Потім присипати цукровою пудрою і з’єднати половинки. 

Сливи і кориця

«Запах слив і кориці — це запах осені. Сливовий пиріг з газети New York Times дуже просто готувати, а смак у нього неповторний. Спеціально для нього заморожую сливи на зиму», — ділиться своїми кулінарними звичками Оксана Калита.
На форму діаметром до 22 см (можна й на більшу, але пиріг відповідно буде нижчим) 10 слив-угорок розібрати на половинки, 2 ложки цукру в мисочці змішати з корицею (за смаком). Увімкнути духовку на 180 градусiв. Приготувати тісто: 115 г розм’якшеного масла або маргарину збити з 180 г цукру, додати 2 яйця, збивати до розчинення цукру. Додаємо дрібку солі, чайну ложку розпушувача для тіста, 235 г просіяного борошна, вимішуємо ложкою до однорідності. Форму застеляємо пекарським папером, змащуємо маслом і притрушуємо борошном. Ложкою викладаємо тісто у форму, розрівнюємо, наверх викладаємо сливи шкірочкою донизу (притискати їх не треба), посипаємо сумішшю цукру з корицею. Випікаємо близько години (залежить від духовки), готовність перевіряємо паличкою. Діставати з форми, коли трохи охолоне.

Овочеві тортики 

«Зараз модні такі маленькі й високі тортики. У кожному з півкіло моркви, хоч на вигляд і не скажеш. Словом, у кого багато зайвої моркви, звертайтеся по рецепт», — коментує зображення свого розкішного тортика Оксана Калита, від одного лише споглядання якого виділяється тижневий запас слини. 
А рецепт його такий. На 3 коржі по 16 або 2 по 20 см в діаметрі знадобиться: 450-500 г тертої моркви, 200 г цукру (звичайного або коричневого), 320 г борошна, чайна ложка розпушувача, чайна ложка соди, столова ложка (без вершечка) кориці, 150 г рослинної олії (не оливкової, бо вона буде гірчити), 3 яйця, 150 г улюблених горіхів. Готуємо так: спочатку натираємо моркву на середню терку (щоб шматочки були невеликі), якщо дуже соковита — трохи віджимаємо сік. Потім у блендері подрібнюємо горіхи. Змішуємо всі сухі інгредієнти (крім цукру), і ретельно перемішуємо. В іншій мисці добре збиваємо яйця з цукром, додаємо олію, збиваємо ще трохи. Потім додаємо частинами суху суміш (можна мішати міксером, можна лопаткою). Тісто вийде дуже густе. Наприкінці частинами підмішуємо до нього моркву і горіхи. Форму змащуємо маслом і присипаємо борошном, на дно кладемо пергамент. Накладаємо тісто у форму (десь по 400 г на один корж 16 см) і випікаємо при 180 градусах десь 30-40 хв (до сухої палички плюс ще 5-7 хвилин — коржі мають добре пропектися). Коли остигнуть, загортаємо в плівку і витримуємо кілька годин у холодильнику (коржі стануть соковитіші і м’якші). Готуємо крем: 400 г сметани і 80 г цукру збиваємо, для структури додати загусник вершків, можна також додати мед (50 г). Коли збираємо торт, то з кожного коржа ножем для хліба (із зубчиками) зрізаємо горбик, щоб порівняти. Перемащуємо коржі кремом, верх і боки торта також намащуємо кремом. Декор можна зробити з меду або зварити молочну карамель і зверху присипати подрібненими горіхами. 

Гарбузові мандри

Не просто смачний, а надзвичайно смачний оригінальний американський гарбузовий пиріг. У ньому немає ні грама цукру, зате є мед, кориця, ваніль і лимонна цедра. Думаю, ви вже уявили, як він пахне. 
Оксана Калита розповідає, що тісто для нього готувала класичне для американських пирогів (на форму діаметром 23 см): 100 г холодного масла чи маргарину нарізати шматочками і перетерти руками з 6-7 столовими ложками просіяного борошна і дрібкою солі. В ідеалі мають залишатися маленькі шматочки цільного масла. Додаємо яйце і зовсім трошки холодного молока, щоб замісити тісто, як на вареники. Загортаємо його в плівку й кладемо в холодильник. Готуємо начинку: 500 г гарбуза нарізаємо й запікаємо під кришкою в духовці десь 30 хв. З готового гарбуза зробити пюре блендером. Залишити остигати. Дістати тісто, розкачати, викласти у форму, формуючи бортики, наколоти вилкою, знову поставити в холодильник. До пюре гарбуза додаємо 3 яйця, столову ложку крохмалю (можна не додавати, але тоді начинка буде більш м’яка), 50 г масла, півчайної ложки кориці, чайну ложку свіжої лимонної цедри, ванілін, 2-4 столові ложки меду (мед можна замінити варенням оранжевого кольору). Американці часом додають й інші спеції . Усе ретельно вимішуємо до однорідної маси. Тісто у формі запікаємо близько 20-25 хв. (до ледь помітного підрум’янення). Якщо випікати з вантажем, то точно не сповзе зі стінок (накрити пом’ятим пекарським папером, зверху насипати квасолю, зерно). Потім обов’язково остудити припечене тісто, вилити в нього заливку і випікати ще близько 45 хвилин при 180 градусiв. Він може здаватися трошки рідкуватим, але після охолодження затвердне більше. Виймається з форми легко, але робити це треба після вистигання.
От бачите, щоб створити кулінарну гармонію, треба лише бажання. 
Смачної осені!