«Діалог націй» із присмаком сепаратизму: Кремль просуває у світі те, що забороняє в Росії

27.09.2016
«Діалог націй» із присмаком сепаратизму: Кремль просуває у світі те, що забороняє в Росії

Сепаратисти засідають в готелі «Президент».

25-26 вересня сепаратисти всього світу зібралися в Москві на своє збіговисько. Це була вже друга сепаратистська конференція (перша пройшла у вересні минулого року в Санкт-Петербурзі) під назвою «Діалог націй. Право народів на самовизначення та розбудова багатополярного світу». Організатором форуму виступила російська «громадська» організація «Антиглобалістський рух Росії» АРР, яка фактично є пропагандистським органом Кремля. 
 
АРР отримала на проведення заходу від російської влади 3,5 млн. рублів (65 тис. доларів). Гроші виділив російський національний благодійний фонд, який розподіляє президентські гранти. Про те, яке значення Кремль надає підживленню проросійських сепаратистських рухів у світі, свідчить той факт, що на минулорічну першу конференцію було виділено лише два мільйони рублів.
 
Окрім того, учасникам збіговиська оплатили авіаквитки до Москви та проживання в готелях. Можливо, і тому, що цього року кількість запрошених збільшилася. Також варто врахувати, що позавчора форум проходив в одній iз конференц-залiв столичного «Президент-готелю», який належить адміністрації Кремля. Вчорашні дискусії з приводу заключної резолюції на підтримку прав народів на самовизначення та прес-конференція відбулися в готельному комплексі «Ізмайлово». 
 
До Москви прибула різношерста публіка: сепаратисти з Каталонії, Північної Ірландії, Західної Сахари, Шотландії, Північної Італії та інших країн. Великою була репрезентація США: сепаратисти з Техасу, Каліфорнії, Гавайських островів та Пуерто-Ріко. Прибули також сепаратисти з Нагірного Карабаху та Південної Осетії. Про делегатів iз Донбасу організатори не повідомляють. 
 
Кремль покладає особливі сподівання на одну з найбільших сепаратистських організацій США — Техаський національний рух, який тепер готує документи на проведення референдуму про відділення штату Техас від США. Минулого року техасців не пустило до Росії ФБР, а цього року їм таки вдалося прибути на збіговисько однодумців. Конференція дає результати. Цього літа італійські сепаратисти, які займають у регіональних радах Ломбардії та Венето до третини депутатських місць, провели резолюцію про засудження санкцій проти Росії та визнання Криму частиною Росії.
 
Кремлівський пропагандистський канал «Раша Тудей» у репортажі про перший день конференції назвав її учасників «представниками національно-визвольних рухів iз різних куточків планети» та зазначив, що Росія є єдиною країною світу, яка надає можливість зустрітися представникам невизнаних країн та обговорити способи боротьби за міжнародне визнання.  Під час першого дня роботи конференції всі делегати зійшлися на думці, що США є головним ворогом демократії у світі та поневолювачем націй. 
 
Організатори цього «демократичного зібрання» не пояснюють, чому до зали засідань не допускають журналістів, чому на форум не запрошено представників численних сепаратистських рухів iз Китаю, хоча б тибетців чи уйгурів. Не варто й запитувати, чому не було сепаратистів iз Росії, яких там також не бракує.
 
Чому Кремль фінансує закордонних сепаратистів, а для власних два роки тому прийняв закон, за яким поширення сепаратистських гасел карається п’ятьма роками ув’язнення в таборах i високим штрафом. Останній показовий приклад — суд над депутатом однієї з місцевих рад Карелії Володимиром Заваркіним. Виступаючи на мітингу, він зазначив, що людям живеться так погано, бо влада ігнорує їхні потреби. І жартома запитав, а чи не провести референдум про вихід зі складу Росії. Суд Заваркіна пожалів, визнав, що його слова були вимовлені в емоційному стані, тому замість п’яти років таборів відміряв лише штраф у розмірі 30 тис. рублів.