Приборкання норовливої: із цибулi готуємо солодкуватi страви

21.09.2016
Приборкання норовливої: із цибулi готуємо солодкуватi страви

Щоб нарізати цибулю, треба спецзасоби.

«Цибулеві сльози» — це знак того, що скоро на вашому столі з’явиться щось смачненьке. Бо все, куди додається цей пекучий диво-овоч, стає значно смачнішим, пікантнішим, набуває особливо апетитного аромату, підкреслює і посилює смак продуктів. А до всього — цибуля ще й дуже корисна.     
Ще в дитячому садочку вчать того, що цибулька — природний фітонцид, знищує мікроби і попереджує застуди. Бабусі дбайливо прикладають запечену цибулину до дитячих подряпин, в уяві розмалювавши їх до великих запальних ран, як це властиво бабусям. Для дівчат цибуля стає навіть трампліном для кулінарної практики, бо цибулевий суп — чи не основна страва, з якою худнуть, тому з неї вони і починають свої кулінарні експерименти. 
Зміцнює імунітет, продовжує молодість, запобігає онкологічним хворобам... І цей послужний список властивостей цибулини можна продовжувати. Але це — тема окремої розмови, наша ж  — про те, що без цибулі на кухні  як без рук. Де ви бачили, приміром, м’ясистий соковитий оселедець без тонких і хрумких кілець цибулі? Чи пухнасті вареники з грибами або капустою, картоплею, м’ясом без пасерованої золотистої цибульки? Або салати — мало не для кожного потрібна цибуля. Отже, якщо вдома нема цибулі, приготувати щось без неї буде складніше. Тому зараз, коли цибуля недорога, є сенс запастися нею. А відтак — і починати готувати.

Поплакати з цибулею

Приборкана цибуля — вона ж  замаринована: родзинка салатів, «оправа» м’ясних страв, особливо шашлику, самостійна закуска, гарнір. По­хрумтіти нею просто з хлібчиком — інколи це також задоволення для гурмана! До речі, для того щоб перебити запах часнику чи цибулі, з’їжте щось м’ятне або будь-яку зелень. Підійде свіжа м’ята, петрушка, коріандр. Також ефективний м’ятний чай.
 
Отож замаринувати цибулю можна по-різному, все залежить від ваших смаків, часу і того, до чого додаватиметься маринований овоч. Найпростіший спосіб (але це зовсім не означає, що він заслуговує на увагу в останню чергу, бо це той випадок, про який говорять, що простота геніальна) — це швидка маринована цибуля. На 2 цибулини потрібно 1-2 столові ложки 9% оцту, 1 чайна ложка цукру, дрiбка солі, склянка води.
 
Цибулю поріжте тонкими кільцями. За­ки­п’ятіть воду, залийте цибулю окропом і залиште її на 2 хвилини. Потім зцідіть воду, а в цибулю додайте оцет, цукор і сіль. Перемішайте — можна подавати — маринована цибуля готова.
 
Для пікантно-медової маринованої цибулі потрібен 1 кг дрібної цибулі й маринад: 750 мл води, 300 мл оцту, 150 г меду, 1,5 чайної ложки солі, 4 лаврові листочки,  чайна ложка кольорових перців, 3-4 гвоздички, 0,5 буряка, 4 горошини духмяного перцю.
 
Цибулю очистити від лушпиння. Маринад закип’ятити і вкинути у нього цибулю. Проварити 2 хвилини і зняти з вогню. Покласти в маринад  нарізаний пластинами буряк і залишити на 2 дні.
 
Трохи ускладнимо рецепт і приготуємо гарячим способом запашну пряну мариновану цибулю. Не шкодуйте спецій, а для  кислоти використайте лимон.
 
Потрібно: 2 цибулини, лимон, чайна ложка олії,  зірочка бадьяну, 3 горошини духмяного перцю, 5 горошин чорного перцю, дрiбка чебрецю, чайна ложка цукру, чайна ложка солі, 100 мл води.
 
Цибулю поріжте тонкими кільцями або півкільцями. З лимона вичавіть сік. Скип’ятіть воду, додайте у неї цукор, сіль, усі спеції і проваріть 3 хвилини. Трохи остудіть маринад, додайте у нього лимонний сік, олію, перемішайте і вилийте в цибулю. Залиште цибулю маринуватися на 20-30 хвилин. Процідіть мариновану цибулю  — і можете використовувати її для гарнірів або салатів.
 
Якщо ви полюбляєте синю цибулю, є гарний рецепт і її маринування. Кілограм синьої цибулі нарізати смужками, посипати цукровою пудрою (2 чайні ложки), склянку олії нагріти до диму, всипати в олію солодкий перець і гострий, розмарин, майоран, базилік та кмин і вилити на цибулю, додати 2 столові ложки соєвого соусу і 10 столових ложок лимонного соку.

Гаряча й негірка

Гарячі страви з цибулею також дуже смакують. Багато хто полюбляє цибульники: ніжні і пухкі цибулево-яєчні млинчики. Потрібно 5-6 цибулин, 3-4 яйця, 4 столові ложки борошна, сіль, перець.
 
Цибулю порізати півкільцями, посолити, трошки вим’яти і залишити на 15-20 хвилин, щоб зм’якла. Вбити до цибульки яйця, перемішати. Додати муку, перець і знову перемішати. Накладати ложкою на сковорідку, де попередньо розігрілась олія. Смажити з однієї сторони, перевернути і смажити до готовності. Можна їсти гарячими або коли вистигнуть. Це гарний гарнір, але сміливо можна споживати як окрему страву.
 
А цибулеві кільця — оригінальні і прості водночас, часу для приготування вимагають небагато, а результат такий, що і перед гостями не соромно. 
 
Знадобиться 4 великі цибулини, склянка борошна, склянка пива, по 0,5 чайної ложки  паприки і солі.
 
У миску просіяти борошно, сіль і перець. Влити пиво і добре збити, щоб не було грудочок. Цибулю почистити і нарізати широкими кільцями, просушити серветкою і посипати борошном. Вмочати у кляр і смажити до золотистого кольору. Викласти на паперові серветки і посипати перцем чилі з сіллю.
 
Цибуля прекрасно поєднується з картоплею, таке враження, що вони — овочеві сестри. Картопля по-селянськи без цибулі — не страва, з цибулею — коронна страва. 
 
У киплячій підсоленій воді відварити картоплю до м’якості, відкинути на друшляк, викласти на деко. Додати цибулю, нарізану великими шматками, часник зубчиками, полити оливковою олією і смачно посипати чебрецем.
 
Запікати в духовці 30-60 хвилин (періодично перевертаючи) до утворення золотистої скоринки.
і поставити в духовку.

Цибулева випічка

Цибулеві булочки, пиріжки, крекери, печиво, хлібці — на кожен смак знайдеться свій рецепт. Шанувальники хрумкого, пікантного цибулевого печива, цей рецепт — для вас. Приготуйте 4 цибулини, 2 склянки борошна, по чотири столові ложки вершкового масла і олії, пакетик розпушувача, 100 мл води, по чайній ложці цукру, солодкої паприки і солі, половину чайної ложки сухого імбиру, 4 столові ложки кунжуту і дрiбку орегано.
 
Масло розтопити, кунжут злегка підсушити на пательні, цибулю почистити і подрібнити (у блендері або дрібно порізати). Змішати сухі інгредієнти: просіяне борошно, кунжут, розпушувач, цукор, сіль, імбир, паприку й орегано. Додати подрібнену цибулю, рослинне і вершкове масло, воду, перемішати і замісити тісто. Поставити тісто на 30 хвилин у холодильник. Охолоджене тісто тонко розкачати і вирізати будь-якими формами печиво.
 
Випікати при температурі 180 градусів протягом 20 хвилин. Не перетримайте, бо цибуля гірчитиме.
 
І нехай у вашому житті сльози будуть або від радості, або від цибулі. 
 
Смачного! 

Легендарний цибулевий суп

Рецепт цибулевого супу описаний у романі Еміля Золя «Черево Парижа»:
 
«Матушка Шантмес торгувала очищеними овочами; на столі, накритому чорною шерстяною тканиною і скропленому водою, вона тримала картоплю, ріпу та моркву, складені по чотири штуки, пірамідою, три штуки утворювали основу піраміди, а одна — верхівку, це була готова порція для супу, яку можна запропонувати господині, що запізнилася на ринок».
 
Для супу потрібно 0,5 кг ріпчастої цибулі, 3 столові ложки вершкового масла, перець, 0,75 л м’ясного або кісткового бульйону (або води), 4-6 скибочок білого хліба, 2-3 ст. ложки тертого сиру, сіль.
 
Цибулю нарізати кільцями і злегка обсмажити в половині кількості масла, посипати перцем. Додати м’ясний бульйон і прокип’ятити цибулю протягом 15 хвилин. Посолити. Скибочки хліба обсмажити з обох боків на маслі. Розлити суп у вогнетривкі мисочки, покласти в нього скибочки підсмаженого хліба, посипати товстим шаром тертого сиру.