Пуд рожевої солі: марсіанські пейзажі на Арабатській стрілці стали хітом літнього сезону

21.09.2016
Пуд рожевої солі:  марсіанські пейзажі на Арабатській стрілці стали хітом літнього сезону

Щасливі відпочивальники. (Фото автора.)

Фантастичні марсіанські пейзажі, розташовані поблизу села Приозерне, що в paйoні Гeнгopкі нa Xepcoнщині, приваблюють людей, немов загадковий магніт. Як відомо, саме у цих краях, біля озера Сиваш, у степах Південної України проходив добре відомий Чумацький шлях, по якому неспішно їхали на своїх волах чумаки, розглядаючи зоряне небо. Цей історично значущий соляний шлях проходить через низку населених пунктів, розташованих на північному узбережжі Чорного моря. 
Нині про існування колишніх ґрунтових шляхів нагадує тільки аномальна смуга добре утрамбованої дороги. А занедбані копальні з рожевою сіллю залюбки розбирають на сувеніри «чумаки» нашого часу, які з’їжджаються до Херсонської області заради видобутку бажаних кристалів. Багато хто вірить, що рожева морська сіль Арабатки має чудодійні властивості. Хоча медики поки що не рекомендують вживати цю незвичайну сіль у їжу, адже дослідження її властивостей iще й досі не завершені.
Аналіз незвичайних кристалів проводять в одній iз лабораторій міста Херсона з тим, щоб через шість місяців отримати достовірні дані про її хімічний склад. А ось приймати ванни з використанням причорноморської рожевої солі можна без обмежень цілий рік. Достатньо приїхати на Херсонщину та зробити невеликий запас цього дива природи, якого з роками стає тільки більше!

Озера з червоною водою

Про існування червоних озер, розташованих на Херсонщині, люди знали ще за часів СРСР та їздили туди, щоб зміцнити своє здоров’я. Однак ані професійного вивчення складу лікувальної ропи озер, ані туристичної інфраструктури ніхто створювати не поспішав.
 
А вже після того, як Україна здобула незалежність, людям i зовсім стало не до того. Тільки через двадцять три роки незвичайні водойми знову нагадали про себе. Наприклад, село Григорівка Чаплинського району може похвалитися тим, що на його території розташоване унікальне озеро з рожевою ропою, яка має лікувальні властивості. Надзвичайно високу щільність воді надає саме сіль, яка відрізняється від звичайної білої не тільки кольором, а й своїми властивостями.
 
За словами медика Надії Волошко, вода в лікувальному озері містить мінерали, солі хлористого магнію та калію, йодистого натрію, а також бромистий магній. Загальний склад води такий, що після купання в ній не тільки поліпшується настрій, а й омолоджується шкіра, можуть зникнути навіть деякі хронічні захворювання.
 
Подібні властивості мають й озера, розташовані неподалік села Щасливцеве Генічеського району. А ось одним iз найкрасивіших місць на Арабатській стрілці вважається «Рапове озеро». Секрет його краси криється в незвичайному поєднанні білих від солі берегів та морської води яскраво-рожевого забарвлення.
 
Сіль і ропу, зібрані на рожевих озерах, місцеві жителі навіть продають туристам на місцевих ринках. Таким чином, після відвідування курортів, розташованих на узбережжі Чорного моря, люди отримують прекрасну можливість продовжити серію лікувальних ванн просто у себе вдома.

Рожева мрія туриста

Справжньою Меккою для відпочивальникiв цього року стало селище Приозерне на Арабатській стрілці (Азовське море). Тутешній занедбаний солепромисел переливається під сонячними променями перламутровими відтінками рожевого та білого кольору.
 
Сіль тут можна буквально лопатою гребти, чим користуються туристи. Такий корисний сувенір можна привезти з Арабатської стрілки, а потім використовувати «біле золото» вдома для оздоровлення. Вода з червоного озера має набагато більшу концентрацію йоду у порівнянні з морською. Найбільше озеро Генічеського району, розташоване у північній частині  Арабатської стрiлки, в перспективі може стати об’єктом зеленого туризму.
 
А от майже двісті років тому та до початку 2000 років це озеро було сировинною базою соляної промисловості. За дореволюційних часів на озері були добре обладнані промисли глауберової солі, яку добували саме в зимовий час, шляхом виморожування.
 
Однак пізніше все це було покинуто людьми та тривалий час залишалося поза увагою. Тільки зараз інтерес до багатств червоних озер, розташованих недалеко від узбережжя Чорного моря, почав відроджуватися. 

Мертве море України

Дивовижні властивості води в озері Сиваш недарма порівнюють зі знаменитим у всьому світі Мертвим морем.  Ця затока на заході Азовського моря відокремлює Кримський пів­острів від материкової частини України, а розташований він усього лише за 50 метрiв від села Григорівка.
 
Тобто вода у цих двох водоймах має досить подібні властивості. Шляхетний рожевий колір воді в озері Сиваш надає мікроводорослі Дуналіела Саліна, які живуть у солоній воді та мають лікувальні властивості. Ця рослина має антиоксидантні властивості та містить багато різновидів каротиноїдів. За словами місцевих жителів, уже перевірено, що будь-який удар або подряпину можна швидко вилікувати простими примочками з морської води місцевого розливу.
 
До складу Сиваської ропи навіть входять елементи, що підвищують очищувальну функцію печінки. Старожили кажуть: якщо викупатися у водах Сиваша в стані алкогольного сп’яніння, то можна вийти на сушу абсолютно тверезими. Так впливає на організм унікальний склад кристалів солі  незвичайного озера.
 
Ну а якщо хвороба добралася до суглобів, то допоможе лікувальна чорна грязь. Цю субстанцію наносять товстим шаром на хворе місце та витримують певний час. Після цього треба обмити тіло у водах Сиваша — й ви обов’язково відчуєте поліпшення самопочуття.
 
Слід зазначити, що Сиваська лікувальна грязь  таки пройшла клінічні випробування, була сертифікована та отримала допуск до використання як лікувальний та косметичний продукт (грязелікування).
 
Відомо, що у світі залишилося всього лише чотири родовища з сіллю, яка має подібні властивості: дві у Північній Америці та ще дві у Європі. Місцеві сольові промисли до революції 1917 року були відомі у всьому світі. Свого часу сіль, привезена з Херсонської області, не раз перемагала на всесвітніх виставках солі у Парижі

Хрещення у... гарячих радонових джерелах

Мої знайомі просто до глибини душі вразили розповіддю, що відзначили зимове свято Хрещення, скупавшись усією сім’єю у водах геотермального радонового джерела, яке розташоване на Арабатській стрілці. З’ясувалося, що про його існування було відомо давно, та облагородити ці місця так, щоб вони стали доступними для відвідин туристів, змогли лише нещодавно.
 
У реальності це виглядає так: незважаючи на десятиградусний мороз, люди встрибують до купелі з мінеральною водою рожевого кольору, над якою підіймається біла пара! Температура солоної води коливається у межах від 50 до 75 градусів, в залежності від сезону.
 
Погодьтеся, видовище захоплює своєю фантастичною красою. Тим більше що, за словами місцевих знавців, цілющий вплив солоної ропи на організм людини після купання триває ще не менше восьми годин!
 
Але, при всьому при цьому, досi облаштування унікальних джерел залишається справою ентузіастів-одинаків, далеких від серйозної науки. Така ж доля спіткала і незвичайні Херсонські гейзери, які у кращому випадку перетворилися на успішні бізнес-проекти для місцевих підприємців.
 
Тільки деякі з них стали доступні для людей. Найбільшою популярністю користується природний гейзер, розташований поруч iз селом Облої у Голопристанському районі, що на Херсонщині. Так, тут облаштували купелі для людей, а також побудували роздягальні, кафе та поліпшили транспортну інфраструктуру.
 
Однак за вхід на територію  стягується плата, при цьому ніяких наукових робіт на території лікувальних джерел не проводиться через відсутність коштів. Тому про ступінь їх благотворного впливу на організм можна тільки здогадуватися. Хоча, у будь якому випадку, «природні лікарні» стали для людей чудовою нагодою зняти стрес та отримати додаткове джерело для оздоровлення.
 
Прикро тільки, що люди змушені жити за принципом: рятуйся, хто як може! А тим часом у Європі подібнi гейзери з гарячою водою, рожева сіль та лікувальна морська водичка вже давно добре вивчені та не тільки приносять хороший дохід бізнесменам, а й дають очікуваний лікувально-профілактичний ефект людям.
 
Але про те, щоб отримати сертифікати міжнародного зразка, що підтверджують лікувальні властивості рожевої солі не на словах, а на ділі, жителі України поки що можуть мріяти. Нам залишається тільки робити запаси дивовижної за красою причорноморської рожевої солі на зиму та вірити, що диво все-таки трапиться рано чи пізно.